Atos brengt ICT van Olympische Spelen naar cloud

18 september 2015 Consultancy.nl

Al jaren is ICT dienstverlener Atos een vertrouwde IT partner van de Olympische Spelen. Ook tijdens de komende Zomerspelen in Rio (2016), de Winterspelen in Pyeongchang (2018) en toekomstige edities, zal Atos de benodigde (cloud) IT-infrastructuur leveren. De zogeheten ‘Atos-cloud Canopy’ is gebaseerd op nieuwe cloud-infrastructuur van strategisch partner EMC. Deze wordt tijdens de Spelen ingezet voor het veilig testen en functioneren van IT-applicaties die gebruikt worden voor het verspreiden van de wedstrijdresultaten naar alle media wereldwijd.

Atos is sinds 1989 een belangrijke IT-dienstverlener voor de Olympische beweging en zal ook de komende jaren IT infrastructuur diensten leveren voor het wereldwijde sportevenement. Bij de eerstkomende spelen – de Zomerspelen in 2016 in Rio, zal de kern van de planningssystemen via de cloud geleverd worden. Hieronder vallen alle IT-systemen voor deelname, registratie en kwalificatie van atleten, organisatiebeheer en de vrijwilligersportal die vorig jaar werd geïntroduceerd. De cloud-gebaseerde oplossing voor Rio 2016 wordt door Atos geleverd in samenwerking met partners Embratel, Cisco en EMC.

In 2013 sloot Atos een nieuwe overeenkomst met het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Sindsdien werken beide partijen intensief samen met als doel alle IT-diensten voor de Olympische Spelen tot 2018 (in Pyeongchang, Zuid-Korea) te migreren naar Canopy, de Atos Cloud. De twee partners zetten alles op alles om deze migratie voor de Olympische Winterspelen in Pyeongchang in 2018 te voltooien. Daarbij bouwt Atos – met meer dan 93.000 werknemers in 72 landen een van de grootste ICT dienstverleners ter wereld – voort op zijn ervaringen tijdens de omstreden Olympische Winterspelen in 2014, die werden gehouden in het Russische Sochi. Tijdens die editie van het internationale sportfestijn werden de wedstrijdresultaten via de cloud op de website van de Olympische Spelen ontsloten.

Atos Cloud Olympische Spelen

Onlangs bevestigde Atos dat “de veilige cloudgebaseerde IT-infrastructuur voor de Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang en daarop volgende Spelen een feit is.” De ‘Atos-cloud Canopy’ is gebaseerd op de nieuwe cloud-infrastructuur van EMC, een strategisch partner van Atos, en wordt ingezet voor het veilig testen en functioneren van de IT-applicaties die gebruikt worden voor het verspreiden van de wedstrijdresultaten naar alle media wereldwijd. De structuur ondersteunt tevens de kern van de planningssystemen voor de werving van vrijwilligers, de ondersteuning van het organisatiebeheer, het managen van het wedstrijdprogramma en de verwerking van accreditaties voor atleten, media en andere betrokkenen.

De nieuwe cloud-infrastructuur is vormgegeven met toepassing van de Canopy Enterprise Private Cloud en het Vblock®-systeem van VCE - een geconvergeerde infrastructuuroplossing die ook andere bedrijven kan ondersteunen bij de overgang naar de cloud. De uitgebreide cloudtoepassing markeert volgens Atos een “belangrijke mijlpaal voor de digitale transformatie van IT voor de Olympische Spelen”, waardoor bijna alle door Atos beheerde applicaties kunnen worden ingezet.

In augustus worden voor het eerst het wedstrijdprogramma en de organisatiebeheersystemen in de nieuwe cloudinfrastructuur getest. Het organisatiecomité Pyeongchang zal dit vanaf eind dit jaar in gebruik nemen. In september wordt de capaciteit van de cloud gedurende een bepaalde periode verhoogd voor het uitvoeren van technische tests, waarbij bewezen moet worden dat de oplossing het hoofd kan bieden aan de verwachte datavraag gedurende het project. Vervolgens wordt deze capaciteit verlaagd zodat die aansluit op de beperkte behoeften tijdens de aanloopfase van het project. Tegen de tijd dat het vrijwilligersportaal voor de Spelen in Pyeongchang online gaat - ongeveer twee jaar voor de Spelen - zal Atos de capaciteit en bandbreedte van de cloud wederom verhogen om de vele aanvragen voor duizenden vrijwilligers in een zeer korte periode te kunnen verwerken.

Olympische Zomerspelen & Winterspelen

Het IOC is verheugd over de samenwerking met Atos. Jean-Benoît Gauthier van het IOC: “Het leveren van de veilige cloudgebaseerde IT-infrastructuur ter ondersteuning van alle Olympische Spelen vanaf 2018 vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal voor onze digitale transformatie. De cloudoplossingen passen perfect bij de Olympische Spelen en het is een groot plezier om de samenwerking met onze jarenlange wereldwijde IT-partner voort te zetten met dit belangrijke project. Iedereen die aan de Spelen deelneemt zal hiervan profijt hebben: zowel media, atleten als toeschouwers.”

Patrick Adiba, Group Chief Commercial Officer en CEO Major Events van Atos, wijst op de diverse voordelen van de migratie naar de cloud: “Er hoeft niet iedere keer weer een volledige infrastructuur voor de Spelen opgezet te worden. Dat scheelt zowel in tijd als in kosten. Het stelt tevens het IT-team in staat sneller te reageren en te anticiperen op nieuwe behoeften.” Ook levert het veel flexibiliteit op voor het (IT) organisatieteam: “Aangezien de werkzaamheden rondom de Olympische Spelen niet de hele tijd op volle toeren hoeven te draaien, is een cloud-infrastructuur perfect om in te zetten voor het berekenen wanneer de capaciteit verhoogd of verlaagd moet worden en zodoende aanpast kan worden aan de datavraag. Bovendien kunnen we zo instaan voor een optimale gebruikservaring.”


Profiel

Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup