7 partijen begeleiden Renaissance | Ballast Nedam deal

14 september 2015 Consultancy.nl

Ballast Nedam is nog altijd in gesprek met Renaissance Construction over diens mogelijke overname van het Nederlandse bouwbedrijf. Het overnamebod dat in juli door Renaissance werd gedaan blijkt vier maanden later echter significant te zijn gedaald, met maar liefst 80%. Tegenvallende resultaten binnen de infradivisie van Ballast Nedam en diverse overige bouwprojecten zouden hieraan ten grondslag liggen, schrijft het FD. Zeven adviespartijen begeleiden momenteel de deal tussen beide bouwbedrijven: ABN AMRO, Deloitte, Clifford Chance, KPMG, Leonardo & Co, Stibbe en De Brauw Blackstone Westbroek.

Het aan de Euronext Amsterdam beursgenoteerde Ballast Nedam behoort tot de vijf grootste bouwondernemingen van Nederland, na BAM, Volker Wessels, Heijmans en TBI. Het bouwbedrijf, dat zich tot de Europese top mag rekenen, kampte de afgelopen jaren met een kwakkelende bouwmarkt. Eind vorig jaar rapporteerde Ballast Nedam tegenvallende resultaten en zag het concern zich genoodzaakt om een herstructurering door te voeren om zo een stabiele positie in de markt terug te krijgen. Zo’n 150 arbeidsplaatsen werden geschrapt en diverse bedrijfsonderdelen (CNG Net, LNG24, CNG Net Realisatie en Onderhoud) werden van de hand gedaan.

Ballast Nedam - Renaissance Construction

De afgelopen maanden stonden voor Ballast Nedam echter in het teken van de mogelijke overname door het Turkse bouwconcern Renaissance Construction. Opgericht in 1993 in St. Petersburg door huidige topman Erman Ilicak, richt de Turkse bouwonderneming zich op het ontwerpen en bouwen van onder meer winkelcentra, kantoren, hotels, flatgebouwen, industriële faciliteiten, diverse fabrieken en diverse overige infrastructurele bouwwerken, onder meer in opkomende markten als het Midden-Oosten en Rusland.

Afgelopen juli nam het Turkse concern al een aandeel van 20% in Ballast Nedam en een maand later werd daaraan nog eens een aandeel van 5% toegevoegd. De afgelopen maanden voerde Ballast Nedam gesprekken met de Turken over een verdere overname van het bouwbedrijf. In juli lag na een uitgebreid boekenonderzoek een bod van €1,55 per aandeel op tafel. Onlangs bleek uit een persbericht van de twee bedrijven dat inmiddels wordt onderhandeld over een vijf keer zo laag bod. Ook zouden eerder gestelde voorwaarden in de huidige besprekingen niet langer van kracht zijn, zoals het verbod op de verkoop van Ballast Nedam bedrijfsonderdelen na de overname.

Vooral tegenvallende resultaten van diverse infra- en bouwprojecten en extra verliezen die Renaissance met Ballast Nedam in de toekomst verwacht, zouden ten grondslag liggen aan het drastisch lagere overnamebod, meldt het FD. Het actuele bod komt inmiddels uit op een waarde van zo’n €5,8 miljoen in tegenstelling tot het eerdere bod van circa €30 miljoen.

Ballast Nedam - Renaissance Construction - Dealmakers

Of de overname doorgang zal vinden hangt af van de lopende onderhandelingen die Ballast Nedam en Renaissance Construction momenteel voeren. Bij die onderhandelingen zijn zeven partijen – banken, M&A adviesbureaus en advocatenkantoren – betrokken. ABN AMRO Bank en accountants- en advieskantoor Deloitte voorzien koper Renaissance Construction van financieel advies en juridisch advies komt van advocatenkantoor Clifford Chance. Verkoper Ballast Nedam wordt bijgestaan door een dealteam van KPMG, zakenbank Leonardo & Co en advocatenkantoren Stibbe en De Brauw Blackstone Westbroek.

Nieuws