Nederland dreigt Champions League plek kwijt te raken

08 september 2015 Consultancy.nl

Als de Nederlandse voetbalploegen in de Europese voetbaltoernooien van de UEFA net zo blijven presteren als in het afgelopen seizoen, zal Nederland in 2017 mogelijk het recht verliezen voor directe plaatsing van de landelijk kampioen voor de Champions League, schrijft het FD. In 2020 komt in dat geval zelfs de plek in de voorronde van de nummer twee in gevaar.

Omdat er veel voetbalteams zijn in Europa en er maar een beperkt aantal plaatsen is in de belangrijkste Europese toernooien – de Europa League en de Champions League – houdt de Europese voetbalbond er een ingewikkeld puntensysteem op na om de beperkte plaatsen te verdelen. De prestaties van de clubs van een land worden beoordeeld en in een zogenoemd coëfficiëntensysteem opgeteld voor de afgelopen vijf seizoenen.

Deelname Nederlanse clubs aan Europese clubcompetities

Volgens de puntenlijst heeft Nederland in de afgelopen jaren telkens recht gehad op de directe plaatsing van de landskampioen uit de Eredivisie in de Champions League, evenals een plek in de voorronde voor de nummer 2. De bekerkampioen plaatst zich automatisch voor het kleinere zusje, de Europa League, en ook andere Eredivisieclubs kunnen zich via de voorrondes plaatsen voor de Europese competitie. Met de plaatsing van Ajax en AZ in de Europa League is 2015/2016 het eerste seizoen sinds 2011/12 dat er weer vier Nederlandse clubs deelnemen aan de Europese competities. Landskampioen PSV en bekerwinnaar FC Groningen waren automatisch geplaatst, respectievelijk voor de Champions League en de Europa League.

De afgelopen jaren hebben de Nederlandse clubs echter slecht gepresteerd in de Europese toernooien. Tot nu toe liften de clubs nog mee op de behaalde punten in seizoen 2010/11 en vooral 2011/12, maar als de Nederlandse teams zo slecht blijven presteren als in afgelopen twee seizoenen zal keldering op de ranglijst onontkoombaar zijn. Nu bekleedt Nederland nog de 8e plek op de Europese ranglijst. Als de resultaten van komende jaren gelijk blijven aan die van seizoen 2014/15, raakt Nederland in 2017 de directe plaatsing van de landskampioen kwijt, schrijft het FD. In 2020 zou dan zelfs de plek in de voorrondes voor de nummer 2 van de Eredivisie kunnen verdwijnen.

Positie Nederland in gevaar bij gelijke resultaten

Dat het verliezen van de rechtstreekse plaatsingen een grote bedreiging vormt voor het Nederlandse voetbal blijkt wel uit de resultaten van de afgelopen tien jaar. Alleen Ajax wist zich via de voorrondes te plaatsen voor de Champions League. Deelname missen is een grote financiële tegenvaller, omdat plaatsing een club zo'n €20 miljoen kan opleveren.

Nieuws

Meer nieuws over