Conclusion Implementation helpt UWV met WWZ

10 september 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Op 1 juli 2015 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) van kracht geworden in Nederland. Een complex project, met tal van proces- en ICT-wijzigingen. Conclusion Implementation leverde twee projectmanagers aan UWV om de klus in goede banen te leiden. Consultancy.nl blikt samen met projectmanagers Kristian Vis en Reuven Smienk terug op het traject.

De WWZ is de opvolging van de Werkeloosheidswet (WW). De WWZ introduceert een omvangrijk pakket aan ingrijpende maatregelen om flexrecht, ontslagrecht en de huidige WW te moderniseren, bedoeld om de mobiliteit van werknemers en hun arbeidsparticipatie te bevorderen en de economie verder te stimuleren. In het weekend van 1 en 2 augustus was het tijd voor the proof of the pudding: de WW-klanten die onder deze nieuwe wet vallen moesten voor het eerst hun inkomsten doorgeven. Wie een WW-uitkering krijgt moet nu namelijk alle inkomsten opgeven, anders wordt de uitkering niet uitbetaald. Ook wanneer je geen inkomsten hebt moet je dat opgeven. In dit weekend werd er door ongeveer 80 UWV’ers doorgewerkt om de klanten optimaal te ondersteunen en de processen te monitoren. Zeker geen komkommertijd! Zo was het Klant Contact Centrum telefonisch bereikbaar en was ook het Webcare-team actief voor het monitoren van de social media.

UWV

Geen problemen
De nieuwe WWZ en dit project krijgen enorm veel aandacht in de Tweede Kamer en de media. Er worden Kamervragen over gesteld en de WWZ is regelmatig in het nieuws. Het grootste compliment is dan ook het bericht op Telegraaf.nl en Nu.nl: geen problemen voor UWV bij het verwerken van de inkomstenopgave. Een succesvol project dus, mede dankzij Conclusion. De Raad van Bestuur van UWV kwam op 3 augustus persoonlijk zijn dank betuigen aan het projectteam.

Drive, betrokkenheid en deskundigheid
Projectmanager Reuven Smienk betitelt de beleving van het project als het behalen van een ‘olympische finale’. “Een complex project als dit is natuurlijk ongelooflijk spannend”, glimlacht de projectmanager, verantwoordelijk voor het inbouwen van een maandelijkse betaalsystematiek in het betalingssysteem van UWV. “Ik heb fantastisch samengewerkt met mensen die in systemen lijken te wonen, er werkelijk álles van afweten. Ik ben onder de indruk van hun drive, betrokkenheid en deskundigheid.”

Volledig nieuw klantportaal
Net als Reuven voelde ook projectmanager Kristian Vis de spanning de afgelopen maanden toenemen. “Het leeft enorm binnen de organisatie, helemaal nu alles samen moet komen”, aldus Kristian die verantwoordelijk is voor de bouw van een nieuwe ICT-keten. Deze uitbreiding is noodzakelijk voor de inkomstenopgave waar klanten vanaf 1 juli mee te maken krijgen. Voor deze keten moest Kristian maar liefst 30 koppelingen laten bouwen. “Ook hebben we voor de inkomstenopgave een volledig nieuw klantportaal gerealiseerd. Spannend, want dat moest op 1 augustus natuurlijk wel werken.” Ook Kristian roemt de inhoudelijke kennis bij UWV. “Onze taak als projectmanager was vooral een structuur te creëren, waardoor die kennis optimaal werd gebruikt.”

Kristian Vis en Reuven Smienk - Conclusion Implementation

Scope bewaren
Binnen UWV heerst een andere cultuur dan in het bedrijfsleven. Als projectmanager moet je hier op inspelen door de rust te bewaren en zorgen weg te nemen. De grootste uitdaging was om te allen tijde de scope te bewaken. Mede dankzij het vasthouden aan die scope en geen wijzigingen toe te staan, werd dit project een groot succes, aldus de projectmanagers. Ook al is de champagne ontkurkt, dit was wat hun betreft slechts een van de vele mijlpalen: Conclusion Implementation blijft actief binnen UWV.