Consultants adviseren KWF tijdens advies-marathon

13 augustus 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Onlangs vond op het kantoor van IG&H Consulting & Interim in Utrecht de eerste editie van Pro Bono Consulting plaats. Consultancy.nl blikt samen met initiatiefnemers IG&H en KWF terug op het evenement.

Pro Bono Consulting is een initiatief van IG&H Consulting & Interim, waarbij consultants uit heel Nederland de krachten bundelen om in 24 uur een prangend vraagstuk op te lossen voor een goed doel. Er namen deze editie twintig consultants deel, afkomstig van verschillende consultancybedrijven, zoals KPMG, IG&H Consulting & Interim en Roland Berger.

KWF wil sneller aan de slag met onderzoeksresultaten

De eerste editie van Pro Bono Consulting vond plaats in samenwerking met KWF Kankerbestrijding. Het KWF zet zich al meer dan 65 jaar in voor de bestrijding van kanker door voorlichting, patiënten ondersteuning en de financiering van wetenschappelijk onderzoek. Helaas blijkt het niet altijd eenvoudig om innovaties uit wetenschappelijk onderzoek snel in de praktijk te implementeren, waardoor veel onderzoeksresultaten momenteel onnodig op de plank blijven liggen. Om deze resultaten sneller bij de patiënt te brengen, wil KWF daar waar nodig graag bijdragen aan de implementatie van onderzoeksresultaten. De vraag hoe KWF hier effectief een rol in kan spelen stond daarom centraal tijdens deze ‘consultancy-marathon’. 

De consultants werden ingedeeld in 4 teams en kregen 24 uur de tijd om met een frisse blik KWF van advies te voorzien. Tijdens dit etmaal konden de consultants een beroep doen op medewerkers van KWF en experts uit de zorgbranche. Na 24 uur denkwerk (inclusief wat slaap) presenteerden alle consultancyteams hun advies aan de directie van KWF.

Enthousiaste reacties KWF

Het winnende team adviseerde KWF om voor de implementatie van innovaties uit onderzoek gebruik te maken van externe implementatieteams, die door KWF worden gefinancierd. Het KWF treedt hierbij op als regisseur en maakt deze multidisciplinaire teams verantwoordelijk voor de implementatie. Hierdoor is KWF niet langer afhankelijk van de implementatiesnelheid van de zorgsector.

Het team van KWF was verrast over de oplossingen die de teams aanreikten. “Dit is voor ons een actueel en belangrijk vraagstuk” sprak Sandra Kloezen, manager bestedingen bij KWF. “De consultants hebben ons beter inzicht gegeven welke rol KWF hierin kan spelen.” Naar eigen zeggen kan KWF morgen al aan de slag met de oplossing van het winnende team.

Trots op krachtenbundeling consultants

Organisator IG&H laat in een reactie op het evenement weten “blij te zijn met het resultaat van Pro Bono Consulting” en met “trots terug te kijken op de energie en drive” van alle betrokkenen. “Door de krachten te bundelen met andere consultants kunnen wij werkelijk een verschil maken voor het goede doel,” aldus een woordvoerder van het bureau. Door het succes van Pro Bono Consulting 2015 heeft IG&H laten weten dat het evenement ook in 2016 georganiseerd zal worden.