Pro Bono Consulting: 24 adviseurs voor goede doel

07 april 2015 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

IG&H Consulting heeft het initiatief ‘Pro Bono Consulting’ gelanceerd. Het evenement – uniek in zijn soort in de adviesbranche – brengt een groep van 24 ervaren consultants 24 uur samen om een complexe case voor een goede doelen organisatie op te lossen. Dit jaar in samenwerking met KWF Kankerbestrijding. Met het initiatief vervolgt IG&H haar MVO doelstelling op een innovatieve manier en bundelt het ‘consultancy kracht’ om goede doelen te helpen.

MVO neemt vlucht
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) heeft de afgelopen jaren een opmars gemaakt binnen menig bedrijf en heeft politiek en maatschappelijk meer gewicht gekregen. Steeds meer bedrijven verankeren anno 2015 MVO doelstellingen in hun strategie. Zo ook in de
adviesbranche. Waar adviesbureaus zich een decennium geleden nog zich vol richtten op winstmaximalisatie (‘profit’), partner inkomsten en overige financiële KPI’s, komt er steeds meer aandacht voor het belang van werknemers. Bij veel adviesbedrijven staat inmiddels goed werkgeverschap (‘people’) voorop, net als ‘planet’– het tweede element van het ‘people planet profit’ gedachtegoed dat hoort bij MVO*.  

People - Planet - Profit

IG&H Consulting & Interim
Ook voor consultancybureau
IG&H Consulting & Interim behoort MVO tot een van de kerndoelstellingen. “Veel IG&H-ers zijn betrokken bij goede doelen, veelal ook in bestuursfuncties. IG&H vindt het belangrijk daar ook de ruimte voor te geven”, vertelt Ankie van Wersch, director bij het Utrechtse adviesbureau, tegenover Consultancy.nl. “Daarnaast werken we ook voor onze training en opleiding vaker samen met en voor goede doelen. Zo hebben we bijvoorbeeld een strategietraining voor onze consultants gedaan met een real life case voor Artsen zonder Grenzen. Dit bleek een win-win voor beide partijen. We vinden het belangrijk om te zorgen dat onze medewerkers goed in hun vel zitten. Ons beleid is dermate innovatief dat het Ministerie van SZW ons als een voorbeeld gebruikt in hun beleid tegen werkstress”, licht Van Wersch toe.

Pro Bono Consulting
De inspanningen van IG&H, dat zijn dienstverlening vooral richt op de sectoren Financial Services, Health en Retail en Trade & Logistics, op MVO gebied krijgen een innovatief vervolg. Tijdens Pro Bono Consulting worden 24 consultants uitgedaagd om in 24 uur pro bono te werken aan een complex vraagstuk.

Pro Bono Consulting

De eerste editie gaat vrijdagmiddag 29 mei om 15.00 uur van start, duurt exact 24 uur en is bestemd voor managementconsultants met 3 tot 8 jaar werkervaring. Alle logistieke zaken eromheen, zoals een diner en overnachting is geregeld. Als partner voor deze eerste editie is de keuze gevallen op KWF Kankerbestrijding, een stichting die zich inzet voor bestrijding van kanker door het financieren van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en patiëntenondersteuning. Een van de kwesties waarmee KWF Kankerbestrijding worstelt is hoe zij onderzoeksbevindingen en de lessen die daaruit getrokken worden sneller bij de patiënt kunnen brengen. Hiertoe wil de stichting de implementatie van onderzoeksresultaten in de zorg voor patiënten met kanker versnellen, en ook klantvriendelijker maken. “De vraag hoe dit optimaal geregeld moet worden, en de rol die KWF hierin moet spelen, staat centraal in deze case”, aldus Jan van Hasenbroek, managing partner en oprichter van IG&H Consulting & Interim. 

Met het evenement slaat IG&H Consulting twee vliegen in een klap. Allereerst toont het bureau zijn maatschappelijke betrokkenheid bij het ondersteunen van een goed doel, en dan gelijk ook een thema dat een grote impact kan hebben op de levens van velen. “Jaarlijks sterven in Nederland zo’n 38.000 mensen aan kanker in Nederland – elke stap die we kunnen zetten om dit te verminderen is er een in de goede richting”, aldus Van Hasenbroek. "Natuurlijk kunnen we met dit evenement ook een prachtig visitekaartje afgeven, bijvoorbeeld over de manier waarop IG&H projecten aanvliegt. Het event is echter enkel bedoeld om goede doelen bij te staan." Voor KWF Kankerbestrijding zijn de voordelen helder: de stichting krijgt gratis advies van topconsultants. 24 medior consultants die maar liefst 24 uur waardevol advies leveren, kosten in de praktijk al gauw meer dan €20.000.

Ankie van Wersch - Lenders en Jan van Hasenbroek

Goede doel staat voorop
Met het initiatief neemt IG&H een innovatieve stap, maar wellicht ook een met risico. Het is immers niet gebruikelijk voor
adviesbureaus om op grote schaal evenementen te organiseren voor ervaren consultants; hiermee vissen ze in feite uit de vijver van de concurrenten. Hoe reageren Deloitte of Accenture bijvoorbeeld als hun adviseurs straks 24 uur bij IG&H aan de slag gaan? Van Wersch erkent dat dit vanzelfsprekend een discussiepunt vormde tijdens de ontwikkelingsfase. “Na wikken en wegen hebben we besloten om het initiatief te lanceren. We zijn ervan overtuigd dat de kern van het event – het ondersteunen van een goed doel – voorop staat. We hebben eraan gedacht om er een grootschalige samenwerking met andere kantoren van te maken. Dit is wat ons betreft nog steeds mogelijk voor eventuele volgende edities. Om vaart te houden hebben we ervoor gekozen om vanuit IG&H te starten." 

Van Wersch vervolgt: “Jaarlijks geven we in Nederland zo’n €225 per huishouden uit aan het goede doel. Daarmee behoren we tot de Europese top. Wij willen de expertise van verschillende consultingbureaus bundelen om de geldelijke bijdragen van Nederlanders nog effectiever te maken. Alles draait om het leveren van een waardevol advies aan KWF. “Van Hasenbroek vult aan: “We nodigen consultants uit om te doen wat zij het liefste doen – complexe problemen oplossen. We kijken erg uit naar het evenement, waarvoor inmiddels de eerste aanmeldingen binnen zijn gekomen.”

IG&H Consulting - Kantoor

Indien een succes, kan Pro Bono Consulting uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend evenement al dan niet in samenwerking met andere kantoren. Aanmelden voor het evenement kan door een mail met korte motivatie te sturen naar probonoconsulting@igh.nl.

* Voorbeelden van MVO-praktijken van adviesbureaus zijn er volop – bekijk de MVO rubriek van Consultancy.nl voor een overzicht van initiatieven en pro-bono projecten.