Steeds meer startups in NL kiezen voor crowdfunding

15 september 2015 Consultancy.nl

Steeds meer startups in Nederland kiezen voor crowdfunding als financieringskanaal, blijkt uit onderzoek van Crowdfundmarkt.nl. Meer dan de helft van het huidige aantal crowdfundingprojecten is opgezet door startups, die volgens het onderzoek een beduidend lagere financieringsbehoefte nodig hebben dan volwassen organisaties.

Crowdfunding heeft de afgelopen jaren wereldwijd een enorme vlucht genomen en ook in Nederland lijkt de opmars van de alternatieve financieringsvorm niet meer te stoppen. Vorig jaar verdubbelde de markt opnieuw en het afgelopen halfjaar groeide de markt flink, waarbij tal van nieuwe crowdfunding partijen en – projecten werden opgericht en ook diverse crowdfunding websites werden gelanceerd. Een van de jongste websites met een focus op crowdfunding is Crowdfundmarkt.nl, een platform dat investeerders een marktplaats biedt om crowdfundingprojecten te vinden en te vergelijken, inzicht geeft in de cijfers van de markt van crowdfunding en diverse dataservices levert.  

Startups grootste aandeel in crowdfunding
In een van hun actuele analyses richtte Crowdfundmarkt.nl zich op de ontwikkelfase van ondernemers op zoek naar financiering. Meer dan de helft van het huidige aantal crowdfundingprojecten (stand per 22 juli 2015) is opgezet door start-ups. In totaal gaat het volgens de bevindingen om 44 van in totaal 84 actuele projecten, die zijn opgezet door startups die via crowdfunding op zoek zijn naar financiering.

Crowdfunding per ontwikkelingsfase

Startups hebben lagere financieringsbehoefte
Ook keken de onderzoekers naar de financieringsbehoefte per project en concludeerden dat gemiddeld gezien, start-ups een lager bedrag aan financiering per project benodigen. Het gemiddelde streefbedrag ligt bij start-ups op €110.000 per project terwijl volwassen ondernemingen voor gemiddeld €240.000 aan financiering zoeken via crowdfunding, aldus Crowdfundmarkt.

Crowdfundmarkt start-ups gemiddeld streefbedrag

11 projecten in Zuid-Holland
Kijkend naar het aantal projecten per provincie stelden de onderzoekers vast dat het grootste aantal crowdfundingprojecten van start-ups zich momenteel bevindt in Zuid-Holland (11), gevolgd door Noord-Holland (8) en Gelderland (7).

Crowdfundmarkt startups aanbod projecten per provincie

Zie ook een eerdere analyse van Crowdfundmarkt: Nederlandse crowdfundingaanbod stijgt in mei naar €89 miljoen.

Nieuws