Utrecht en Ecofys genomineerd voor EUROCITIES Award
EUROCITIES, een Europees netwerk van grote Europese steden, heeft de genomineerde steden voor de 2015-editie van zijn jaarlijkse awarduitreiking bekend gemaakt. Onder de negen potentiële winnaars bevindt zich onder meer een project van de Gemeente Utrecht, mede ondersteund door Ecofys. Hun project was erop gericht een duurzame energiestrategie te ontwikkelen voor de stad met behulp van haar inwoners.
EUROCITIES werd in 1986 opgericht door de burgemeesters van zes grote Europese steden*. Vandaag de dag bestaat het EUROCITIES-netwerk uit meer dan 130 van Europa’s grootste steden en 40 partner steden, gezamenlijk goed voor 130 miljoen inwoners verdeeld over 35 landen. Het belangrijkste doel van het netwerk is het stimuleren van een belangrijke rol voor lokale overheden in de landelijke politiek en economie. EUROCITIES probeert door middel van onderzoek, projecten, activiteiten en kennisevenementen bij te dragen aan het verkrijgen van meer invloed en inspraak voor haar lidsteden.
EUROCITIES Awards
Ieder jaar organiseert EUROCITIES een onderlinge competitie voor lokale overheden van Europese steden. De zogenaamde EUROCITIES Awards belonen uitzonderlijke prestaties van lidsteden in het organiseren van lokale activiteiten of projecten die de leefbaarheid verhogen voor hun inwoners. Het thema van de awards is dit jaar ‘levende steden – duurzame stedelijke groei en leefkwaliteit’, en steden konden hun projecten en activiteiten insturen voor drie verschillende categorieën: samenwerking, innovatie en participatie**.
Uit de tientallen inzendingen heeft een onafhankelijke jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de organiserende steden, EU instellingen, academici, een NGO, en de media, drie inzendingen geselecteerd als genomineerden voor iedere categorie. Schotland en Nederland ontvingen de meeste nominaties. Beide landen staan met 3 projecten/steden (Edinburgh ontving 2 nominaties) in de lijst met genomineerden:
Samenwerking:
- Edinburgh, Schotland – ‘The Edinburgh Guarantee’
- Göteborg, Zweden – ‘Entrepreneurial Västra Hisingen’
- Rotterdam, Nederland – ‘The Rotterdam Business Case’
Innovatie:
- Amsterdam, Nederland – ‘Optimising charging infrastructure’
- Milaan, Italië – Fewer cards, more shared spaces, better quality of life for all’
- Oslo, Noorwegen –‘The traffic agent’
Participatie
- Edinburgh, Schotland – ‘Edinburgh in bloom’
- Glasgow, Schotland – ‘OPEN Glasgow – city data hub’
- Utrecht, Nederland – ‘City talks on sustainable energy: the silent majority speaks’
The silent majority speaks
In het project dat door de Gemeente Utrecht werd ingestuurd in de categorie Participatie stond de ontwikkeling van een Energieplan centraal, een strategie om de stad duurzamer, schoner en groener te maken in de komende 15 jaar. De stad organiseerde meerdere stadsgesprekken om in een unieke samenwerking met haar inwoners tot een breed gedragen toekomstvisie op energie en duurzaamheid te komen.
Ecofys, een wereldwijd adviesbureau dat zich specialiseert in duurzaamheid en klimaatverandering, werd door de gemeente ingeschakeld om te helpen met het organiseren van de stadsgesprekken en de gesprekken te begeleiden met specialistische kennis. In totaal werden 10.000 willekeurige inwoners uitgenodigd om mee te praten over de stappen die de stad zou moeten zetten om klimaatneutraal te worden tegen 2030. Uit de geïnteresseerden werden vervolgens 165 Utrechtenaren geselecteerd om samen met experts en stakeholders de klimaatvraagstukken van de stad te bespreken, en de juiste strategie te bepalen.
Met de nominatie voor de EUROCITIES Award voor Participatie in 2015 wordt nu ook het succes en de uitzonderlijkheid van het project internationaal erkend. De winnaars in de drie verschillende categorieën worden op 4 november bekend gemaakt tijdens een speciale uitreikingsceremonie tijdens EUROCITIES 2015 in de Scandinavische steden Kopenhagen en Malmö.
* Barcelona, Birmingham, Frankfurt, Lyon, Milaan en Rotterdam.
** Samenwerking – projecten en activiteiten die getuigen van samenwerking tussen steden, bedrijven, BGOs en lokale autoriteiten om tot originele oplossingen te komen voor het creëren van meer en betere banen, met de nadruk op duurzame kwalitatief hoge banen.
Innovatie – projecten en activiteiten die getuigen van innovatieve manieren om stedelijke transport en vervoer te verduurzamen, en/of om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren, met de nadruk op projecten uit burgerinitiatief.
Participatie – projecten en activiteiten waar lokale autoriteiten, bedrijven en de burgermaatschappij samenwerkingsmodellen ontwikkelen om kwaliteitsinvesteringen te maken in hun steden, met de nadruk op projecten die getuigen van effectieve en langdurige partnerships.