TNT neemt Accenture in de arm voor reorganisatie

16 juli 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Accenture neemt de komende vijf jaar de backoffice van TNT Express voor zijn rekening. De outsourcing van de pakketbezorger is onderdeel van een grotere reorganisatie die erop gericht is om zijn winstgevendheid en groei te verhogen, vooral door middel van kostenbesparing. De samenwerking met Accenture is onderdeel van deze strategie.

Outsourcing is voor organisaties een belangrijke manier om de efficiency van de bedrijfsvoering naar een hoger niveau te tillen, in combinatie met het realiseren van kostenbesparingen. Ook TNT Express, de op een na grootste pakketbezorger in Europa, kiest ervoor om taken te outsourcen. Begin juli maakte het koeriersbedrijf in een persbericht bekend dat het Accenture heeft ingeschakeld om de komende vijf jaar een groot deel van zijn backoffice taken over te nemen. De activiteiten die worden overgenomen worden nu nog uitgevoerd door TNT zelf, en omvatten onder meer financiën, boekhouding, inkoop en dataverwerking.

TNT

Door deze processen te outsourcen kan TNT zich beter focussen op zijn kernactiviteiten – pakketjes bezorgen. Daarnaast is de outsourcing onderdeel van een grotere reorganisatie om de kosten te drukken – vanaf 2018 wil TNT jaarlijks €100 tot €150 miljoen besparen om op die manier zijn winstgevendheid te verhogen en groei te stimuleren. Via de samenwerking met Accenture kiest het bedrijf voor het niet langer zelf uitvoeren van eerder genoemde activiteiten, maar om deze op een meer kostefficiënte manier te laten uitvoeren door het adviesbureau.

Hoeveel Accenture betaald krijgt voor de transactie is niet bekendgemaakt. Dat het banen gaat kosten bij TNT Express, dat is wel zeker. De reductie zal de komende jaren geleidelijk worden doorgevoerd in overleg met de ondernemingsraden.

Accenture

FedEx
In april werd bekendgemaakt dat FedEx, de bekende Amerikaanse pakketbezorger, TNT Express wil overnemen voor €4,4 miljard. Op 3 augustus 2015 wordt bekend of de mededingingsautoriteiten toestemming verlenen voor de megaovername in pakketbezorgingsland. TNT Express laat weten ongeacht de uitkomst de samenwerking met Accenture aan te gaan. Tot de overname wordt goedgekeurd opereert het bedrijf nog onafhankelijk met een eigen door te voeren strategie, aldus de Hoofddorpse pakketbezorger.