Marktlink begeleidt family buy-in VMT Products

11 juni 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Ondernemersfamilie Bijlsma neemt VMT Products over, een kunststofbedrijf uit Heerde dat zich richt op engineering, productie en verkoop van technische halffabricaten en eindproducten. Fusie- en overname adviesbureau Marktlink Fusies & Overnames begeleidde de family-buy-in.

VMT Products is een kunststofbedrijf uit Heerde, dat zich toelegt op engineering, productie en verkoop van technische halffabricaten en eindproducten, gebaseerd op kunststoftechnologie. De organisatie heeft anno 2015 zo’n 40 werknemers en een omzet van meer dan €3 miljoen.

VMT Products

De huidige eigenaar van VMT Products, Jacco Lammers, besloot afgelopen jaar na maanden van wikken en wegen en het inwinnen van extern advies om het bedrijf van de hand te doen en zich meer te gaan richten op zijn andere venture, TechniRub.

Familie Bijlsma
Als mogelijke koper diende zich Bonne Bijlsma aan. Bijlsma was tot 2012 eigenaar van zijn bedrijf in de industriële filter branche, toen hij zijn familiebedrijf besloot te verkopen. Samen met zijn zoons – Jasper en Jeroen Bijlsma*, koos hij onlangs voor een nieuw ondernemersavontuur en besloot VMT Products over te nemen. Bonne Bijlsma over de aanleiding voor de overname: “Wij waren op zoek naar een bedrijf waar wij alle drie heil in zagen. Met mijn ervaring zag ik veel potentie in het uitbreiden van het klantenbestand door het betreden van nieuwe markten. Daarnaast zagen mijn zonen dat er veel winst te behalen was in het optimaliseren van het productieproces en de salesorganisatie. Het is ons streven de volledige capaciteit van het bedrijf zo optimaal mogelijk te benutten.”

Jeroen en Jasper Bijlsma met eigenaar van VMT Jacco Lammers

Marktlink Fusies & Overnames
Bij de overnamedeal – of in dit geval een zogeheten ‘family buy-in’ – van VMT Products werd de familie Bijlsma bijgestaan door de specialisten van
Marktlink Fusies & Overnames, een corporate finance en M&A advieskantoor met kantoren in Deventer, Gouda, Amsterdam en Den Bosch. Het bureau specialiseert zich vooral op het mid-market segment. Koen Rutten van Marktlink over de deal: “Het is het doel van de familie een gezond familiebedrijf op te bouwen, waarbij de focus ligt op het uitbouwen van bedrijven op basis van hun onderscheidende karakters. Daarnaast gaan we op zoek naar synergiën tussen verschillende markten en bedrijven.”

Koen Rutten - Marktlink

De familie Bijlsma zal zich de komende jaren gaan richten op het verder uitbouwen van hun nieuwe familiebedrijf. Overnames van andere partijen zijn aanstaande en het bedrijf verwacht dit jaar nog minimaal een overname af te ronden.

* Jasper Bijlsma heeft een technische achtergrond en werkte voor de overname als projectmanager in de techniek. Jeroen Bijlsma heeft een achtergrond als accountant en werkte als consultant voor operationele vraagstukken rondom herstructureringen en fusies en overnames.