BCG lanceert research tak: Bruce Henderson Institute

01 mei 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd

The Boston Consulting Group heeft gisteren op de dag dat oprichter Bruce Henderson 100 zou zijn geworden een nieuwe onderzoeksinstelling gelanceerd. Het Bruce Henderson Institute zal zich toeleggen op het ontwikkelen van baanbrekende ideeën en modellen voor het oplossen van bedrijfsuitdagingen.

Bruce Doolin Henderson is geboren in Nashville, Tennessee op 30 april 1915. Na te zijn afgestudeerd van de Vanderbilt University in Nashville en Harvard Business School begon hij zijn carrière in 1941 bij Wentinghouse Corporation. Hier werkte hij voor 18 jaar, en werd een van de jongste Vice Presidents in de geschiedenis van het bedrijf. In 1959 maakte Henderson de overstap naar Arthur D. Little – door velen beschouwd als ’s werelds oudste management consultancybureau – als Senior Vice President van management services. Vier jaar later werd Henderson aangemoedigd door de CEO van de Boston Safe Deposit and Trust Company om een consultancytak binnen de vak op te starten. Hij ging op het aanbod in en startte een bureau dat uiteindelijk zou uitgroeien tot The Boston Consulting Group.

BCG - Bruce Henderson Institute

Meer dan 50 jaar later is The Boston Consulting Group uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke management consultancybureaus ter wereld. Het adviesbureau heeft momenteel meer dan 10.000 werknemers in dienst – een grens die vorig jaar werd overschreden – verspreid over 82 kantoren in 46 landen en een omzet geschat op ongeveer $4,5 miljard. Henderson bleef het bureau leiden tot 1980 en het bureau ontwikkelde onder zijn leiderschap een aantal baanbrekende concepten, zoals de Growth Share Matrix of The Experience Curve, die hielpen om de reputatie van het bureau als pionier in bedrijfsstrategie te vestigen en klanten hielpen om hun bedrijf en activiteiten revolutionair te veranderen. In 1985 nam Bruce afscheid van BCG om chairman emeritus te worden, en koos hij ervoor zijn tijd te besteden aan een leraar positie bij Vanderbilt University’s Owen Graduate School of Management. Henderson overleed op 20 juli 1992 en na zijn overleiden schreef de Financial Times: “Weinig mensen hebben zoveel impact gehad op de internationale zakenwereld in de tweede helft van de 20ste eeuw.”

Ter ere van zijn honderdste verjaardag* heeft BCG het ‘Bruce Henderson Institute’ gelanceerd, een instelling die zich zal richten op het ontwikkelen van ideeën op het snijvlak van strategie en uitvoering. “Bruce was echt een vooroplopende pionier in bedrijfsstrategie en een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de management consultancy industrie vandaag de dag”, aldus Richard Lesser, BCG’s Chief Executive Officer. “Veel van zijn oorspronkelijke ideeën en concepten voor het begrijpen van kansen en uitdagingen voor bedrijven worden nog steeds gebruikt door consultants en leiders overal ter wereld. In een periode van enorme uitdagingen voor de wereldwijde economie geeft de oprichting van het Bruce Henderson Institute blijk van BCG’s commitment om op het scherp van de snede qua ideeën te blijven en deze ideeën te vertalen in betekenisvolle impact voor bedrijven.”

Richard Lesser | Martin Reeves | Judith Wallenstein | Arindam Bhattacharya

De nieuwe afdeling zal worden geleid door Martin Reeves, een senior partner in BCG’s kantoor in New York en de auteur van het toekomstige boek ‘Your Strategy Needs a Strategy’ (Harvard Business Review Press, juni 2015). Judith Wallenstein, een BCG-partner uit Berlijn, zal de Europese activiteiten van de instelling leiden, terwijl Arindam Bhattacharya, een senior partner van BCG New Delhi de instelling zal leiden in Azië en andere opkomende markten. “Bruce Henderson daagde ons altijd uit om de lat hoger te leggen”, stelt Reeves. “Wij hopen dat wij door een center of excellence te creëren voor het ontwikkelen van nieuwe business ideeën Bruce zijn oorspronkelijke missie bij het oprichten van BCG kunnen eren en in stand houden: om altijd nieuwe inzichten en waarde aan onze klanten te leveren.”

Als onderdeel van het Bruce Henderson Institute heeft BCG ook een Center for Macroeconomics opgericht met het doel om de impact van wereldwijde macro-economische ontwikkelingen op zaken, groei, en innovatie te onderzoeken. Het orgaan wordt geleid door de in Duitsland gevestigde partner Philipp Carlsson-Szlezak.

* In een vergelijkbare actie om de impact van een van zijn belangrijkste voormalige leiders te eren heeft McKinsey & Company eerder dit jaar de Bracken Bower Prize gelanceerd, mede vernoemd naar Marvin Bower, Managing Director van McKinsey van 1950 tot 1967, en een van de belangrijkste hoofdrolspelers in het opbouwen van de succesvolle basis van het consultancybureau.