Softwarebedrijf EBPI koopt MKB praktijk van KPMG

02 april 2015 Consultancy.nl

Eerder deze week werd aangekondigd dat de MKB praktijk van KPMG zal worden overgenomen door het Haagse softwarebedrijf EBPI. De samenstelactiviteiten en pensioen- en salarisadministratie dienstverlening van de praktijk gaan binnenkort over naar EBPI, maar de controlediensten blijven bij KPMG zelf. Het is de eerste overname waarbij een partij van buiten de branche een groot accountancy-onderdeel acquireert.

Business modellen in zakelijke dienstverlening staan onder druk. Digitalisering vervangt commodity werk, en nieuwe spelers van buiten betreden steeds vaker de markt met innovatieve modellen. Diverse voorbeelden hebben de afgelopen maanden de revue gepasseerd, in onder meer de advocatuur, notariaat en consultancy. En nu moet ook de accountancybranche eraan geloven.

Softwarebedrijf EBPI koopt MKB praktijk van KPMG

EBPI is een softwarebedrijf, dat in 2006 werd opgericht door Johan Mastenbroek – een voormalige ICT-consultant, en is gevestigd in het KPMG kantorencomplex in Den Haag. Het bedrijf richt zich op geautomatiseerde informatie-uitwisseling, en specifiek de inrichting, verbetering en beheer daarvan. Klanten zijn onder andere verschillende overheidspartijen en klanten uit het bedrijfsleven.

De MKB praktijk van Big Four-kantoor KPMG telt 150 medewerkers die zich dagelijks inzetten voor Nederlandse MKB-bedrijven. Zij verlenen onder andere diensten op het gebied van het controleren of opstellen van jaarrekeningen en andere belangrijke documenten, evenals op het gebied van salaris en pensioen administratie.

Het verhaal ging al langer de rondte dat KPMG bezig was met de verkoop van de MKB-praktijk, en inmiddels is bekend dat de business onder de vlag van EBPI wordt voortgezet. De interesse van EBPI is op het eerste oog opmerkelijk te noemen – het bedrijf is niet uit de accountancysector afkomstig en het is ook de eerste partij van buitenaf die zich op dergelijke grote schaal inkoopt in de branche. Tegen de achtergrond van de toenemende digitalisering in de sector, met name op het gebied van ‘commodity’ diensten – komt de deal in een ander licht te staan. Het samenstellen van financiële documenten en de administratiediensten zijn anno 2015 voor een groot deel geautomatiseerde processen, en met zijn jarenlange ICT-expertise verwacht het bedrijf de dienstverlening en efficiency verder te optimaliseren.

Kantoorgebouw KPMG Amstelveen

EBPI neemt alleen de geautomatiseerde processen over van de MKB praktijk; KPMG blijft dus wel nog actief in het controleren van jaarrekeningen van midden- en kleinbedrijven. Hoeveel van de 150 medewerkers de overstap maken naar EBPI is nog niet vrijgegeven. Wel is bekend dat het overgenomen onderdeel zich waarschijnlijk zal vestigen in het huidige KPMG kantoor in Amstelveen.

Volgens het FD zouden ook andere Big Four kantoren – EY, Deloitte en PwC – nadenken over de verkoop van hun MKB-praktijken, mede omdat de diensten van de grote kantoren te prijzig zouden zijn voor MKB-ondernemingen.

Nieuws

Meer nieuws over