Top 10 steden en straten in Nederland voor miljonairs

31 maart 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Keizersgracht, Prinsengracht en Herengracht in Amsterdam zijn de straten met de meeste miljoenenwoningen van Nederland. De Bloemcamplaan en Konijnenlaan in Wassenaar en de Rubenslaan in Bilthoven zijn de straten met het hoogste percentage aan miljoenenwoningen.

Jaarlijks brengt Calcasa, een onderzoeksbureau uit Delft, het ‘Jaarverslag Miljoenenwoningen’ uit. In het onderzoek geeft het bureau inzicht in de prijsontwikkeling van de huizenmarkt in Nederland, waaronder een overzicht van de top 10 duurste straten van ons land. Daarbij maken de onderzoekers onderscheid tussen de straten met de meeste miljoenenwoningen en de straten met de hoogste dichtheid in miljoenenwoningen.

Duurste straten van Nederland

Aantal miljoenenwoningen
De straat met het meeste miljoenenwoningen is opnieuw de Keizersgracht in Amsterdam. Ook in 2013 stond de Amsterdamse straat op nummer 1 – toen nog met 205 miljoenenwoningen, nu met 255 woningen van meer dan een miljoen. Ook de gemiddelde prijs per vierkante meter is toegenomen, van €4.750 per m2 naar €4.900 in 2014. Op nummer 2 en 3 volgen Amsterdamse broertjes de Prinsengracht en de Herengracht, met 199 en 132 miljoenenwoningen respectievelijk. De Herengracht is nieuw in de top 3 – in 2013 stond deze straat nog op de 9de plek.

De nummer 3 van 2013, de Johannes Verhulststraat, is afgedaald naar de 7de plek met 104 miljoenenwoningen. Gemiddeld zijn de vierkante meters in de Van Breestraat in Amsterdam het duurste – met €5.250 per m2 een aanzienlijke €350 duurder dan €4.900 in de Keizersgracht en de Johannes Verhulststraat. Andere woonplaatsen in de top 10 duurste straten zijn Bilthoven, Loosdrecht, Den Haag en Vinkeveen. De Rubenslaan in Bilthoven (4de plek) heeft evenveel miljoenenwoningen als de Herengracht, maar kent een lagere prijs per m2. In 2013 stond de huidige nummer 4 nog niet eens in de top 10.

Miljoenenwoningen van de koopwoningvoorraad

Hoogste dichtheid
Een andere top 10 duurste straten is die van straten met de hoogste miljoenwoningdichtheid. Twee straten in Wassenaar spannen de kroon – de Bloemcamplaan en de Konijnenlaan met 99% en 98% miljoenenwoningen. In de Konijnenlaan is de prijs per m2 nog eens €250 duurder dan in de Amsterdamse Van Breestraat. Ook in deze top 10 staat de Rubenslaan in Bilthoven hoog op de lijst – met 98% miljoenenwoningen, maar een lagere prijs/m2 staat de laan op nummer 3. Ook hier is de Rubenslaan nieuw in de top 10. De nummer 4 is opnieuw een straat in Wassenaar, de Groot Haesebroekseweg die in 2013 op nummer 3 stond. Naast Wassenaar hebben ook Bilthoven (3 en 6) en Bussum (9 en 10) meerdere noteringen in de top 10 straten met het hoogste percentage miljoenenwoningen.