Consultant Denis Maessen leidt ZZP lobbygroep PZO

02 maart 2015 Consultancy.nl

Het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO-ZZP), één van meest prominente ZZP-lobbygroepen van het land, heeft Denis Maessen aangesteld als voorzitter van de vereniging. Maessen heeft jarenlange ervaring in de adviesbranche, opgedaan bij onder meer organisatieadviesbureaus Ibou, Strategic Development Group en Rijnconsult.

Nederland telt zo’n 800.000 zelfstandige ondernemers. Met circa 20.000 leden is Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO-ZZP) de grootste behartiger van ZZP-belangen in ons land. Het platform is onderdeel van werkgeverskoepel VNO-NCW en heeft als belangrijkste doelstelling het behartigen van de belangen van haar leden en ZZP'ers in brede zin. Daarnaast ondersteunt het platform ZZP’ers met het professionaliseren van hun onderneming, door onder meer ZZP Servicedesk en diverse diensten als het verrichten van onderzoek en het organiseren van voorlichtingen en trainingen.

De afgelopen zes jaar werd PZO-ZZP geleid door Esther Raats-Coster; zij heeft echter enkele weken geleden te kennen gegeven dat ze opstapt om zich te kunnen concentreren op haar commissariaten (onder meer Rabobank Rijnstreek) en haar advieswerk in het bedrijfsleven. Als opvolger heeft het platform Denis Maessen aangetrokken, een professional met jarenlange ervaring in de advieswereld. Na eerst meer dan tien jaar doorgebracht te hebben bij de Koninklijke Marine trad hij in 1991 in dienst bij Alons & Partners. Ongeveer vier jaar later maakte hij de overstap naar Rijnconsult, een organisatieadviesbureau uit Houten, waar hij aan de slag ging als veranderadviseur.

Denis Maessen en Ester Raats-Coster

In 1999 koos Maessen om op eigen benen te staan, en was hij medeoprichter van Strategic Development Group (SDG). Na jaren van gestage groei besloot hij om, samen met drie mede adviseurs Gaux GoC (Group of Companies) op te zetten, waarna ze in oktober 2008 adviesbureaus Alons & Partners en PIT Interim overnamen*. Het bleek uiteindelijk geen succesvolle venture – PIT Interim ging een jaar later failliet, Alons & Partners werd in 2011 na faillissement gered door Leeuwendaal, terwijl Strategic Development Group formeel in april 2012 failliet werd verklaard. Alle drie de bureaus – in hun hoogtijdagen gezamenlijk goed voor circa 40 adviseurs en associates – kampten met sterk teruglopende inkomsten als gevolg van de economische malaise in de consultancybranche.

Na het omvallen van Gaux GoC koos Maessen om de adviesbranche trouw te blijven, en startte hij samen met Ruud van Riel (die hij nog kende van hun gezamenlijke tijd bij SDG; Van Riel werkte er zo’n zes jaar) het bureau Ibou Consultancy & Management. Samen met een team van vier overige adviseurs ondersteunen ze opdrachtgevers op het gebied van onder meer bestuur & beleid, leiderschap, digitalisering en organisatieverandering. Naast zijn werkzaamheden voor Ibou vervult hij op interim-basis het voorzitterschap bij Focwa, de branchevereniging voor schadeherstelbedrijven, en is hij als docent verbonden aan het Instituut voor Sales en Account Management (ISAM), onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Per 7 maart komt daar naar alle verwachting een nieuwe uitdaging bij – PZO-ZZP heeft Maessen naar voren geschoven als nieuwe voorzitter, hoewel zijn aanstelling pas definitief zal zijn na een stemming van de algemene ledenvergadering. “Ik ben zelf ervaringsdeskundige in het ZZP-schap, in de zin dat ik sinds twintig jaar zelfstandig ondernemer ben, met personeel en ook een tijd lang zonder. In mijn tijd bij Focwa heb ik ook Den Haag van binnenuit leren kennen”, aldus Maessen tegenover Het FD.

* Strategic Development Group werd ook onderdeel van de Gaux GoC holding. Overige eigenaren van Gaux GoC waren Hans Overduin (tegenwoordig zelfstandig adviseur), voormalig A.T. Kearney en VODW adviseur Michael Pullens (sinds 2010 oprichter en Managing Director van Investments@Work) en Piet Roodenburg (werkzaam bij Leeuwedenaal).

Nieuws