VK&A: belang ICT optimalisatiestrategieën neemt af

23 januari 2010 MD Weekly

Het belang van ICT-optimalisatiestrategieën neemt geleidelijk af. Dit stelt Harm Spoor, business- en ICT-consultant bij Verdonck Klooster & Associates. Volgens Spoor wordt ICT steeds meer een commodity en neemt het aantal organisaties dat zelf de ICT beheert af.

Technologiemanagement wordt dan ook in toenemende mate inkoopmanagement. Wel belangrijk blijven business-ICT alignmentstrategieën. Bedrijfsvoering-concepten moeten immers voortdurend verbeterd worden. In een copy cat-wereld werken veel bedrijven echter aan dezelfde verbeteringen met ICT en dat betekent dat concurrentievoordeel maar beperkt houdbaar is. Bovendien dreigt steeds het gevaar van overinvestering in deze categorie, waardoor het rendement van ICT sterk terugloopt. Volgens Spoor loont businessinnovatie met ICT in principe het meest, maar is deze ook veel riskanter.

Echter, door het ontwikkelen van unieke product-proces-ICT-marktcombinaties en organisatie- en businessmodelinnovatie kunnen `new market space` en meer duurzaam concurrentievoordeel worden gerealiseerd. Een business-ICT-strategie loopt hier dan over in een ICT-gedreven businessstrategie, waarbij optimaliseren, verbeteren en innoveren de sleutelbegrippen zijn.

 

Nieuws