Interview: Marc Baaij over boek Consultancy Methode

09 februari 2012 Consultancy.nl

Marc Baaij, voormalig consultant bij BCG en tegewoordig hoofddocent Strategisch Management aan de RSM, heeft recent het boek 'De Consultancymethode: Van Probleem tot Oplossing' uitgebracht.

Het boek, dat inmiddels wordt gebruikt door zowel studenten (in onder andere  de opleiding Master in Science in Management Consulting) en professionals, geeft op een toegankelijke manier inzicht in de verschillende methoden en technieken die strategy consultants werkzaam in de top firma’s gebruiken. Daarnaast vormt het boek ook de basis voor de opleiding 'The Strategy Consultants Approach' die de Executive Education tak van de RSM 2x-3x per jaar organiseert.

In een interview met Consultancy.nl vertelt Marc Baaij meer over zijn boek 'De Consultancymethode’.

Gebaseerd op Minto Pyramid Principle
Het boek van Baaij baseert zich in grote lijnen op de klassieker 'The Minto Pyramid Principle' van Barbara Minto, voormalig adviseur van McKinsey & Company (na haar MBA van Harvard Business School werkte zij eind jaren '60 en begin jaren '70 als de eerste vrouwelijke consultant voor McKinsey). Waar Minto's boek zich met name richt op effectief schrijven, zoomt 'De Consultancymethode' vooral in op het onderdeel 'problem-solving'. In het boek laat Baaij zien hoe de pyramide principes ook voor probleemoplossing (en kansbenutting) gebruikt kunnen worden. Daarvoor heeft Baaij het ‘5W Consultancymethode raamwerk’ ontwikkeld.

5W Consultancymethode raamwerk
Het problem-solving raamwerk van Baaij, dat voortbouwt op de Sequential Analysis methode van B.R. Holland (McKinsey adviseur), bestaat uit twee delen: definitie van het probleem en ontwikkeling van de beste oplossing. De Consultancymethode gaat vervolgens uit van vijf vragen die de probleemeigenaar van het probleem naar de oplossing brengen. Omdat alle vragen met de letter 'W' beginnen, heet de methode de 5W-consultancymethode.

Nieuws

Meer nieuws over