TU Delft studenten winnen Accenture Best Beta Battle

21 februari 2011 Accenture

Een team van zes studentes van de TU Delft heeft de Battle of the Best Bèta gewonnen. Hun technische oplossing voor het verbeteren van het registratieproces van het Plan Sponsorship Programma in Zambia werd door de jury als beste beoordeeld. De Battle of the Best Bèta is een initiatief van Accenture en Plan Nederland waaraan 160 bètastudenten deelnamen.

De finale waarin acht teams hun oplossing moesten presenteren, vond afgelopen week plaats in het kantoor van Accenture in Amsterdam

Het winnende team ‘Katai’ bestaat uit zes studentes technische bestuurs- en wiskunde van de Technische Universiteit Delft. Het team heeft zichzelf de naam ‘Katai’ gegeven naar een bekende meisjesnaam in Zambia. Het staat symbool voor alle kinderen die Plan kan helpen in Zambia en andere ontwikkelingslanden. De oplossing heeft volgens de jury in de volle breedte een bijzonder hoge kwaliteit. Criteria waren onder andere de voorgestelde technologie, de impact van de oplossing en de details van uitwerking.

De Battle of the Best Bèta is een initiatief van Accenture en Plan Nederland waaraan in totaal 160 bètastudenten, verdeeld over 50 teams in Nederland deelnamen. Deze battle verschilt van andere studentencompetities omdat het hier geen simulatie of een bestaande case betreft. Het doel is om een oplossing voor een concrete klantvraag te vinden. Plan Nederland schakelde Accenture in om het registratieproces voor het inschrijven van sponsorkinderen en het verwerken van updates in ontwikkelingslanden te verbeteren. Deze samenwerking is onderdeel van het Corporate Citizenship Programma, waarbij Accenture kennis en kunde beschikbaar stelt voor maatschappelijke organisaties.

In de praktijk is het registratieproces in de ontwikkelingslanden zelf, waaronder Zambia, tijdrovend en inefficiënt. Het proces is nog gedeeltelijk gebaseerd op papieren formulieren die vervolgens meerdere keren ingevoerd en verstuurd worden. De registratie van een kind kan drie maanden duren en is redelijk foutgevoelig. De organisatie wil het proces versnellen en de betrouwbaarheid verbeteren. De tijd die dit oplevert, wil Plan besteden aan concrete ontwikkelprojecten die structurele verbeteringen realiseren.

Tijdens voorrondes op vier Nederlandse universiteiten zijn studenten een dag in de casus gedoken. Ze konden Plan-medewerkers interviewen en informatie delen met strategie consultants van het adviesbureau. Uit de eerste globale oplossingen zijn teams geselecteerd die hun oplossing in zes weken hebben uitgewerkt. Bovendien hebben ze onder begeleiding van Accenture-coaches een impactanalyse gemaakt. In de finale zijn de resultaten gepresenteerd aan de jury die bestond uit specialisten van Accenture en Plan, en de verantwoordelijke voor Child Sponsorship van Plan Zambia.

Nieuws