Towers Watson: Recordgroei activa pensioenfondsen

21 februari 2011 Towers Watson

Activa pensioenfondsen bereiken wereldwijd recordhoogte

Nederlandse pensioenfondsen deden het goed in 2010. Met 134% blijkt de verhouding tussen pensioenactiva en het bruto binnenlands product (BBP) in Nederland wereldwijd gezien het gezondst. Dat blijkt uit de studie ‘Global Pensions Assets Study 2011’ van Towers Watson. Activa van pensioenfondsen in de dertien grootste pensioenmarkten ter wereld groeiden in 2010 gemiddeld met 12%. Daarmee is een recordhoogte bereikt van in totaal $26.000 miljard aan activa.

De studie laat zien dat de balansen van pensioenfondsen wereldwijd weer steeds meer de goede kant op doorslaan, alhoewel de ratio activa/passiva nog steeds onder het niveau van 1998 ligt. De pensioenactiva bedragen nu 76% van het wereldwijde BBP, wat substantieel meer is dan de 61% in crisisjaar 2008. Van alle landen wijkt Nederland hier in positieve zin het meest vanaf.

“De Nederlandse verhouding tussen pensioenactiva en BBP is 134%. Dit is goed, maar het betekent ook dat veranderingen in de pensioenwereld een enorme impact kunnen hebben”, zegt Gerard Roelofs, hoofd Investments Continental Europe bij Towers Watson. “De wereldwijde financiële crisis zit nog vers in ons geheugen en de nimmer afwezige naschokken herinneren ons steeds aan het feit dat het herstel wankel is. Investeerders zullen strategieën moeten gaan bepalen die flexibeler en makkelijker aanpasbaar zijn. Systeem, markt en geopolitieke volatiliteit zijn de komende jaren onderdeel van ons leven”, aldus Roelofs.

Nieuws

Meer nieuws over