Towers: M&A partijen presteren beter dan beursindex

27 september 2011 Towers Watson

Uit onderzoek van Towers Watson blijkt dat overnemende partijen beter presteren dan de beursindex. Zo hebben de grootste wereldwijde deals van Q3 2011 de Morgan Stanley Capital International Index (Global MSCI Index) overtroffen. De Global MSCI Index is een beursindex dat is samengesteld uit meer dan 1,700 aandelen uit >25 ontwikkelde landen.

Prestatie vs MSCI Index

De aandelenkoersen van overnemende partijen in Zuidoost Azië en Europa hebben hun regionale MSCI-index met respectievelijk 12,7 procentpunt en 4,8 procentpunt overtroffen. De aandelenkoersen van overnemende partijen in Noord-Amerika bleven in het derde kwartaal van 2011 2,1 procentpunt onder hun regionale index.

"Overnemende partijen in Noord-Amerika presteren 2,1 procentpunt slechter dan hun collega's. De resultaten voor dit kwartaal moeten wel in de context worden gezien van de gevestigde reputatie van kopers in de regio Noord-Amerika. Over de hele periode van vijftien kwartalen waarin het onderzoek is uitgevoerd overtreffen zij de index consistenter dan overnemende partijen in de meer veranderlijke regio's Europa en Zuidoost Azië.

Acquisities zijn in sommige sectoren succesvoller dan in andere

De year-to-date analyse laat zien dat de energiesector en de materiaalsector het beste presteren (van de negen sectoren waarvoor gegevens beschikbaar zijn). Ze overtreffen de index voor hun sector met respectievelijk 7,2 en 6,4 procentpunt.

Volume M&A deals

Het aantal M&A-activiteiten in het derde kwartaal van 2011 (161 deals) - deals die in dat kwartaal zijn voltooid en waarvan de waarde ten minste 100 miljoen dollar bedraagt - is vergelijkbaar met het derde kwartaal van 2010 (163 deals voor het hele kwartaal).

Bert van Loen, M&A Service Line Leader bij Towers Watson, zegt: "De moeilijke omstandigheden op de wereldmarkt in het derde kwartaal van dit jaar hebben geen invloed gehad op de intentie van bedrijven om transacties uit te voeren. De prijs van de aandelen van overnemende bedrijven overtreft steevast de Index.

"De goede prestatie van overnemende partijen in Europa zijn bemoedigend. In deze regio zien we, net zoals in Zuidoost Azië, een toename van het aantal internationale en interregionale deals. Het betreft hier deals waarbij succesvolle implementatie doorgaans aanzienlijk moeilijker is. Dit komt onder andere door allerlei uitdagingen die moeten worden overwonnen, zoals het verwezenlijken van robuuste due diligence in markten waarin de klant minder vertrouwd is en de integratie van personeel uit landen en regio's met verschillende arbeidsopvattingen. We zien dat overnemende partijen dit in toenemende mate onderkennen en dat ze proactieve stappen nemen om deze uitdagingen het hoofd te bieden tijdens de voorbereidingen van een deal en in het due diligence-proces."

Nieuws