Towers Watson: Kopende bedrijven presteren beter
Het jaar 2011 was goed voor bedrijven op overnamepad. Er werden niet alleen meer deals gesloten, overnemers presteerden ook beter dan niet-overnemers. Dat blijkt uit onderzoek van consultancybedrijf Towers Watson. Elk jaar analyseert Towers Watson, in samenwerking met de Cass Business School in Londen, de ontwikkeling van wereldwijde deals van $100 miljoen of meer.
Overnemende bedrijven preseteren beter
Uit het onderzoek blijkt dat in het afgelopen jaar, ondanks zware economische tijden, meer fusie- en overnamedeals gesloten werden dan in het jaar ervoor. De aandelenkoersen van bedrijven die overnamen presteerden beter dan de regionale indices. Het best presteerden Aziatische overnemers (6.7 pp beter), Amerikaanse bedrijven met 1.4pp het minst.
“We zien dat veel bedrijven na de crisis van 2008 hun huishouding op orde hebben gebracht”, zegt Bert van Loen, M&A Service Line Leader Nederland bij Towers Watson. “Veel ondernemingen hebben daardoor voldoende cash in huis om overnames te financieren. Wat ook meespeelt is dat de waarde van overnamekandidaten door de crisis kan zijn afgenomen. Door deze omstandigheden kan de crisis juist kansen bieden. Wel dienen overnemers nog zorgvuldiger te kijken naar de waarde van het potentiële target. Bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe groot de belangen zijn in Griekenland, Spanje en Italië, maar nu bijvoorbeeld ook specifiek de pensioenverplichtingen.”
Grote verschillen in doorlooptijden
Een opmerkelijke bevinding is dat er een duidelijk verschil waar te nemen is in de doorlooptijd van deal tot sluiting, afhankelijk van de regionale afkomst van de overnemer. Gemiddeld doen overnemers uit Azië 108 dagen over het sluiten van een deal, vergeleken met slechts 57 dagen bij hun -Amerikaanse collega’s. Een verschil van bijna 50%. Europese overnemers hebben gemiddeld 89 dagen nodig om de deal te sluiten. Volgens Towers Watson zijn er in de VS meer serial dealmakers, die meer ervaring hebben. Ook speelt het meer of minder omzichtig omgaan met cultuuraspecten een rol.