Towers Watson: grote overnames hebben lagere ROI

15 december 2011 Towers Watson

Onderzoek van Towers Watson heeft uitgewezen dat hele grote internationale deals ($1 miljard of meer) een lagere return on investment hebben dan overige deals (minder dan $1 miljard). Het adviesbureau heeft het rendement van meer dan 160 deals in 2011 geanalyseerd en resultaten vergeleken met de beursindex Morgan Stanley Capital International (MSCI).

De MSCI index is samengesteld uit meer dan 1,700 aandelen uit meer dan 25 ontwikkelde landen.

Grote deals zijn moeilijker

Het onderzoek van het adviesbureau laat zien dat overnemende partijen meer moeite hebben om grote deals tot een succes te maken. De analyse toont aan dat overnemende partijen die een deal met een transactiewaarde van $1 miljard of meer hebben gesloten dit jaar tot op heden 2,1 procentpunt onder de Index presteren, terwijl de prestaties van andere overnemende partijen (partijen die belangrijke acquisities met een waarde onder $1 miljard hebben voltooid) in dezelfde periode 5,2 procentpunt boven de Index liggen.

Snelheid betaalt zich terug

Uit de cijfers blijkt ook dat de positieve relatie tussen prestatieniveaus en een steeds korter tijdsbestek bij het verwerven en realiseren van deals heeft doorgezet, waarbij snelle deals (deals die in minder dan of gelijk aan de gemiddelde tijd voor het kwartaal worden gesloten) een rendement van 5,6 procentpunt opleveren, in vergelijking met 2,8 procentpunt voor deals die meer tijd in beslag nemen.

Bert van Loen, M&A Service Line Leader bij Towers Watson: "Ondanks het onzekere economische klimaat toont deze studie opnieuw aan dat snel voltooide deals de meest succesvolle zijn. Een lang tijdsbestek voor voltooiing van een deal geeft doorgaans aan dat er sprake is van grotere uitdagingen op het punt van due diligence of van de onderhandelingen. De markt beloont overnemende partijen die voortvarend optreden en deals snel voltooien."

Nieuws

Meer nieuws over