Stratix: 108% groei in glasvezelaansluitingen

13 augustus 2010 Consultancy.nl

De verglazing van Nederland neemt steeds meer toe, constateert adviesbureau Stratix. Er vinden veel initiatieven plaats, maar toch wordt de overstap naar glasvezelverbindingen nog ernstig vertraagd.

Het afgelopen jaar is het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland sterk toegenomen, zo constateren de consultants in hun FTTH Deployment Overzicht 1Q2010. Het aantal verbindingen, met als peildatum 1 april, steeg dit jaar met 63 procent naar 568.000 aansluitingen. In 2009 waren dit er nog 349.000. Van de 568.000 aansluitingen hebben nu er 451.000 glasvezel tot in de meterkast liggen, tegenover 218.000 in 2009. Dit is een groei van 108 procent.

Het daadwerkelijke aantal abonnees op glasvezelverbindingen is gegroeid van 139.000 in het eerste kwartaal van 2009 naar 217.000 in het eerste kwartaal van 2010, een groei van 56 procent. Veel groei wordt gerealiseerd door marktinitiatieven, maar ook kabelmaatschappijen leggen tegenwoordig glasvezel aan. Wel verglazen de drie grootste kabelbedrijven, UPC, Ziggo en Zeelandnet nog niet tot aan woningen. Verder zijn er ook nog kleine marktspelers die zich specifiek richten op het aanleggen van glasvezelverbindingen in appartementencomplexen en flatgebouwen van woningbouwverenigingen. Dit zijn Oono, Teleplaza en Utelisys.

Achterblijvende groei
Ondanks alle positieve cijfers, constateert Stratix ook dat de voortgang van de verglazing van Nederland nog niet zo snel verloopt als het, volgens hen, zou moeten. Zo wordt geconcludeerd dat veel oude (koper)netten en –technieken worden ingezet. Dit werd in 2009 door OPTA zelfs nog bevorderd door afgedwongen prijsmaatregelen, waarbij prijzen voor wederverkoop van koper- en kabelnetten zijn verlaagd tot onder de hedendaagse vervangingskosten van deze netten.

Daarnaast constateren de consultants dat er een vertraging is in de uitvoeringsplannen van de uitrol van glasvezel, vooral in Amsterdam. Volgens Stratix wordt hierdoor de oorspronkelijke groeicurve van de glasvezeluitrol omgebogen tot lineaire groei. Oorzaken zouden zijn dat aannemers wel op volle bezetting werken, maar de productie niet verhogen. Daarom groeit, op basis van het huidige groeitempo en de aannemerscapaciteit, het aantal glasvezelaansluitingen tot 1,2 miljoen in 2012, aldus Stratix. De verglazing van de rest van Nederland zou daarom nog zo’n twintig jaar gaan duren.

Provinciale verschillen
Uit het onderzoek blijkt verder nog dat er veel verschil bestaat in glasvezelaanleg binnen provincies. De uitrol van glasvezelnetwerken via vrije marktwerking vindt voornamelijk plaats in de meest sterke economische provincies van het land. Ook vinden de investeringen plaats buiten de grote steden in de Randstad, vooral in gemeenten met een hechte sociale structuur, groeigemeenten en Vinex-wijken. In Flevoland heeft inmiddels meer dan vijftig procent van de huishoudens de keus om over te stappen op een glasvezelverbinding, Noord-Brabant heeft het hoogste percentage actieve abonnees. Economische zwakke regio’s als Zeeland en Limburg hebben nog een penetratie van nul procent. Volgens Stratix werken politieke plannen in deze laatste regio’s, door onder meer gebruik te maken van de opbrengsten van de verkoop van aandelen in energiemaatschappijen, eerder voortgangsremmend dan stimulerend.

Nieuws

Meer nieuws over