Strategy consultants stimuleren groene energie

15 april 2010 De Pers / Consultancy.nl

Volledige omschakeling naar betaalbare duurzame energie binnen enkele decennia: het kan echt. Dat blijkt uit recent onderzoek van gerenommeerde strategie en management consultants McKinsey & Company, PricewaterhouseCoopers en Roland Berger Strategy Consultants.

Dit is Europa in 2050: zonnepanelen op ontelbare daken, stroom en brandstoffen uit alle soorten afval en biomassa, een Noordzee vol windparken, afvang en opslag van CO2-uitstoot en een slim elektriciteitsnet dat verknoopt is met heel Europa. Wellicht lijkt het een utopische droom maar dat is het verre van. Het is een realistisch geacht toekomstbeeld, zoals dat geschetst is door vooraanstaande, internationale adviesbureaus.

McKinsey: Roadmap 2050

Deze week was het de beurt aan McKinsey dat voor de European Climate Foundation een groot onderzoek deed (Roadmap 2050: a practical guide to a prosperous, low-carbon Europe) naar de groene energierevolutie. Opnieuw kwam daar uit wat optimisten al lang roepen: volledige omschakeling kan op basis van bestaande technologieën en leidt op termijn niet tot hogere energieprijzen. Bovendien versterkt de transitie de onafhankelijkheid van Europa, omdat het veel minder olie, gas en kolen hoeft te importeren.

PriceWaterhouseCoopers - Roadmap to 2050 for Europe and North Africa

De lancering van het plan volgt enkele weken op een onderzoek van PriceWaterhouseCoopers (100% Renewable Electricity – A roadmap to 2050 for Europe and North Africa) dat tot nagenoeg tot dezelfde conclusies komt. PwC stelt eveneens dat de omschakeling weliswaar flinke investeringen vergt maar dat schone energie straks betaalbaar is, mits de Europese stroomnetten sterker aan elkaar verbonden worden. Doe daar een dikke kabel naar Noord-Afrika aan vast en Europa is klaar voor de import van zonnestroom uit de Sahara.

Impact op Nederland - Roland Berger

Wat betekent dit voor Nederland? Daarover heeft het advieskantoor Roland Berger al intensief nagedacht. In opdracht van het Innovatieplatform (Economische Zaken) schreef het onlangs een rapport (Stimulering van de Duurzame Energie voor Nederland) dat de omschakeling niet ziet als kostenpost maar juist als kans.

Daarmee krijgt de discussie over hernieuwbare energie een andere dimensie: die van concurrentiepositie en werkgelegenheid (zie kader voor andere invloedrijke clubs). Investeren in een koolstofarme economie is daarmee niet alleen een kwestie van klimaat meer, maar een bittere noodzaak om snel aan te haken bij wat gezien wordt als de volgende industriële golf. Zeker Nederland moet snel actie ondernemen, vindt Roland Berger, omdat het een achterstandspositie heeft opgelopen ten opzichte van landen als Denemarken en Duitsland.

Nieuws

Meer nieuws over