Scenter: Van Gansewinkel transparantste jaarverslag

07 oktober 2011 Consultancy.nl

Van Gansewinkel heeft het meest transparante jaarverslag. De Scenter jaarverslagprijs is uitgereikt aan het afvalservicebedrijf door prof. mr. dr. ir. Sicco Santema. De prijs is bestemd voor de Nederlandse onderneming met de meest transparante verslaggeving over het beleid in het jaarverslag. De farmaceutische groothandel Mediq heeft een tweede plaats en AFAS software en SITA bezetten de gedeelde derde plaats.

Het Scenter jaarverslagonderzoek beoordeelt de transparantie van beleid van ruim 100 ondernemingen in Nederland. Het onderzoek is dit jaar voor de 17e keer uitgevoerd.

Opvallende resultaten
Scenter vindt het opvallend dat in de top van dit jaar twee afvalverwerkingsbedrijven genoteerd staan. Beide ondernemingen schenken veel aandacht aan de presentatie van de verslagging. Zo hebben beide organisaties een interactief online jaarverslag geïntroduceerd. “Een actief beleid ten behoeve van de verslaglegging is terug te zien in de mate waarin organisaties transparant zijn”. Wat verder opviel is de afwezigheid van de beursgenoteerde ondernemingen in de top. Slechts één beursgenoteerde onderneming staat in de top (Mediq). De grote AEX ondernemingen eindigden over het geheel genomen relatief laag in het “transparantie klassement”.

Van de grotere AEX-fondsen zijn 4 ondernemingen voldoende transparant over het beleid en van de small- en midcap ondernemingen zijn 11 ondernemingen voldoende transparant. Scenter constateert dat er nog belangrijke aandachtspunten zijn op het gebied van transparantie over beleid. Het beleid en de strategische keuzes worden slechts in 16 van de 101 gevallen verduidelijkt aan de hand van strategische analyses (SWOT analyse). Op deze onderdelen zijn bedrijven vaak te weinig transparant, waardoor punten blijven liggen.

Het zeventiende jaarverslagenonderzoek biedt bedrijven de mogelijkheid om transparant te formuleren. “Transparantie is een voorwaarde voor uitvoering. Gelukkig nemen steeds meer bedrijven hun verantwoordelijkheid en is de brug naar uitvoering snel te slaan”.

Over Scenter
Scenter is een adviesbureau voor organisatieontwikkeling. Scenter excelleert in de koppeling van strategie en gedrag in organisaties.

Nieuws