&samhoud: Jonge generatie krijgt slechtere toekomst

17 november 2011 &samhoud

Nederlanders verwachten voor hun kinderen een slechte toekomst, blijkt uit het nationaal vertrouwensonderzoek 2011 van adviesbureau &samhoud. Een van de belangrijkste graadmeters voor de economie is het consumentenvertrouwen. Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlandse ‘high trust society’ onder grote druk staat. En dat is slecht nieuws met verstrekkende gevolgen voor zowel onze economie als onze samenleving.

Exemplarisch is dat voor het eerst in tientallen jaren Nederlanders de toekomst van hun kinderen veel somberder inzien (41%) dan hun eigen toekomst (58%). En dat druist in tegen onze natuur, onze levenshouding, ons sociaal-maatschappelijke beleid en het wezen van onze maatschappij; alles was er altijd op gericht om onze kinderen een betere toekomst te bieden.

“De resultaten in dit onderzoek zijn gitzwart. Het laat zien dat Nederland een heldere visie en krachtig leiderschap mist. Daar moeten we nu hard op inzetten” zegt Salem Samhoud, oprichter van &samhoud, over het onderzoek. “Met name het bedrijfsleven zal de handschoen moeten oppakken om de spil te worden waar ons land om draait; met meer vrijheid voor ondernemerschap en tegelijkertijd meer verantwoordelijkheid voor de samenleving, daar vertrouwt de Nederlander op. Winst en maatschappelijk welzijn zullen meer in balans gebracht moeten worden.”

Pijnlijke maatschappelijke trends
Meer dan de helft van de 1240 respondenten vertrouwt zijn of haar collega’s niet en tweederde van de Nederlanders heeft geen vertrouwen in de werkgever. De cijfers laten zien dat werkend Nederland wordt gekenmerkt door wantrouwen.

Een mogelijke verklaring voor dit laatste zou kunnen zijn dat mensen momenteel niet zeker zijn van hun baan en met argusogen de ontwikkelingen in de economie en in Europa volgen. Nog een stapje verder weg vinden we de Nederlandse maatschappij; 29% geeft aan daar maar vertrouwen in te hebben. De top van het bedrijfsleven en de politiek tenslotte, sluiten de rij. Slechts 13% van de Nederlanders heeft vertrouwen in de top van het bedrijfsleven en maar 11% heeft vertrouwen in de politiek.

Het vertrouwen in de economie blijft dalen en neemt ernstige vormen aan
Het feit dat het consumentenvertrouwen in de economie blijft dalen, begint ernstige vormen aan te nemen. Het vertrouwen in de economie is sinds 2008 jaarlijks gemiddeld met 14% gedaald. Het vertrouwen in de economie in Nederland was in 2008 nog 41% maar ging daarna in een rechte lijn naar beneden en staat in oktober 2011 op 24%. Slechts één op de vier Nederlanders heeft nu nog vertrouwen in de economie van ons land.

Minder dan de helft van de consumenten gelooft in herstel binnen vijf jaar
12% van de respondenten in 2011 denkt dat we binnen een jaar uit de crisis zullen komen en 46% denkt dat dat binnen vijf jaar gebeurt. Dat betekent dat meer dan de helft van de Nederlanders de komende vijf jaar en daarna somber inziet.

Nederlanders verwachten werkloos te worden…
Slechts 28% van de Nederlanders heeft vertrouwen in de Nederlandse arbeidsmarkt. Slechts 38% vertrouwt erop over vijf jaar nog werk te hebben en maar 45% is er van overtuigd over een jaar nog werk te hebben.

Aanpassingen in uitgavenpatroon
Door de financiële crisis is 51% van de consumenten bezorgd over zijn huidige financiële situatie en is 59% bezorgd over zijn toekomstige financiële situatie. Steeds meer consumenten ondervinden persoonlijk nadeel van de kredietcrisis. In 2008 gaf 21% aan dat zijn of haar vermogen was gedaald. In 2011 is dat 39%. Bijna een verdubbeling. 70% van de Nederlanders zegt beter op te letten hoeveel geld er wordt uitgegeven.

Nederlanders zijn positiever over hun eigen toekomst dan die van hun kinderen
58% van de Nederlanders heeft vertrouwen in zijn of haar eigen toekomst. Dat betekent dat ruim 40% het niet weet of geen vertrouwen heeft. 39% heeft vertrouwen in Nederland, een smalle basis om op te bouwen. Het meest opzienbarend is wel dat maar 41% vertrouwen heeft in de toekomst van zijn of haar kinderen.

Over het onderzoek
Sinds 2008 voert adviesbureau &samhoud in samenwerking met onderzoeksbureau Blauw jaarlijks het nationale vertrouwensonderzoek uit. 1,240 respondenten hebben meegewerkt aan het onderzoek.

Nieuws

×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Corporate Finance Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting flowresulting Front Consulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo innogy Consulting INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company KplusV KPMG Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Scenter Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup Young Advisory Group Zestgroup

Meer nieuws over