Roland Berger verwacht winstherstel in automotive

02 oktober 2010 Roland Berger Strategy Consultants

Na een historisch dieptepunt in de auto-industrie door de crisis klimmen leveranciers langzaam uit het dal. Roland Berger verwacht dat het gemiddelde rendement van leveranciers in 2010 zelfs een hoogtepunt bereikt met 6%. Vooral in Europa en Noord-Amerika is het winstherstel sterk. “Er is weer licht aan het einde van de tunnel,” zegt René Seyger, partner bij Roland Berger Nederland. “Maar we zijn er nog niet. Consolidatie blijft cruciaal om de komende jaren te overleven.”

De auto-industrie herstelt zich wereldwijd met een enorme snelheid na zware jaren in 2008 en 2009.  Zo gaan de inkomsten van leveranciers weer terug dichtbij het niveau van voor de crisis. “Dankzij maatregelen als het terugdringen van investeringen en het optimaliseren van werkkapitaal hebben leveranciers het voor elkaar gekregen een positieve kasstroom te behouden in 2009,” aldus Seyger. “Desalniettemin is de markt stevig getroffen. Tijdens de crisis is 200 miljard aan omzet en 75 miljard aan winst verdampt. Daarnaast hebben wereldwijd zo’n 350 leveranciers hun faillissement moeten aanvragen.

Lagere marges door uitblijvende innovatie

Ondanks het snelle herstel en de hoge rendementsverwachting is het vooruitzicht voor leveranciers in de auto-industrie volgens het strategisch adviesbureau minder rooskleurig. Verdere druk van de autofabrikanten op de leveranciers zal leiden tot lagere marges. Door de verandering in regelgeving ontstaat er steeds meer druk om CO2-uitstoot en brandstofverbruik te verminderen. Ook de veiligheidsstandaarden worden steeds strenger, evenals de wensen van de consument. Zij verwachten meer comfort, maar willen tegelijkertijd ook een betaalbare auto. Deze veranderingen zullen ervoor zorgen dat er meer en meer elektronica en alternatieve technologieën moeten worden gezocht. “Juist hier gaat het mis,” waarschuwt Seyger. “De druk om de marges te verlagen zorgt ervoor dat leveranciers weinig ruimte hebben voor  innovatie en investeringsmogelijkheden.”

Samenwerken van levensbelang

Innovatie is voor de gehele auto-industrie van groot belang. Autofabrikanten moeten meer samenwerken met de leveranciers en herstel van zwakke productsegmenten ondersteunen door consolidatie te stimuleren. “Tot nu toe is dat nog niet gebeurd. Nog steeds zoeken leveranciers binnen problematische segmenten elkaar niet op. Zodra de volumes weer dalen verwachten wij dan ook dat een grote groep, een vijfde van de leveranciers, dit niet zal overleven. Dit zullen voornamelijk de achterblijvers op het gebied van innovatie zijn,” aldus Seyger. Roland Berger adviseert leveranciers zich te blijven verbeteren en zich te focussen op winstgevende opdrachten, in plaats van ieder project aannemen, hoe de druk daartoe ook mag bestaan. Daarnaast moeten nieuwe bronnen van financiering voorkomen dat zij onderuit gaan bij de eerstvolgende tegenslag.

Roland Berger Strategy Consultants

Roland Berger Strategy Consultants is een internationaal strategisch adviesbureau, met ruim 2.100 medewerkers in 36 kantoren, verspreid over 25 landen in de wereld. In Europa behoort de firma tot de top-3 van strategieadviseurs en wereldwijd tot de top-5. Roland Berger werd in 1967 in München opgericht en in 2002 opende zij haar Nederlandse kantoor. Sinds deze oprichting groeide de Nederlandse vestiging naar meer dan 70 medewerkers actief in de Nederlandse markt.

Nieuws

Meer nieuws over