Roland Berger: Belg heeft gemiddeld vermogen van 85k

12 maart 2012 Consultancy.nl

Gemiddeld bezit iedere Belg een financieel vermogen van €85,000, exclusief vastgoed. België is daarmee per inwoner een van de rijkste landen van Europa. Dat concludeert adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants na een onderzoek naar vermogensbeheer.

Financiële veiligheid
Volgens Grégoire Tondreau, consultant bij Roland Berger in Brussel, richten de Belgen zich op het beschermen en behouden van hun vermogen. “Klanten zijn onverschillig geworden voor complexe beleggingsproducten na hun slechte ervaringen tijdens de crisis. Ze kiezen voor producten die een grote veiligheid garanderen.” De Belgen hebben gezamenlijk €100 miljard meer vermogen ten opzichte van 2008. Ook sparen ze meer. Het Belgische spaargeld nam sinds 2008 met 38% toe.

Vermogensbeheer op maat
De vermogensbeheermarkt van België is eveneens gegroeid. Steeds vaker vragen burgers en bedrijven advies over vermogensbeheer. Adviseurs moeten grote kennis hebben van individuele behoeften en voorkeuren om de klant een goed voorstel te kunnen doen. Tegelijkertijd moeten grote bedrijven hun aanbod echter internationaal harmoniseren. Ook buiten België neemt de aandacht voor vermogensbeheer toe. In 2008 kromp de markt internationaal nog met 19% als gevolg van de financiële crisis. In de afgelopen twee jaar is de Amerikaanse markt echter met 12% gegroeid, in Azië met 14% en in Europa met 17%.

Nieuws