Roland Berger: Leveringstekorten bedreigen herstel

21 mei 2010 Logistiek

Leveringsproblemen in de productiesector bedreigen in toenemende mate het herstel van de economie. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants. De onderzoekers ondervroegen twintig Duitse bedrijven uit de productiewereld, waarvan driekwart een omzet heeft van meer dan 1 miljard euro. Daarvan gaf 79 procent aan dat de tekorten de laatste tijd toenemen.

Leveringsproblemen zijn er vooral met elektronische componenten, gegoten en gesmede onderdelen en met een aantal primaire goederen. In de helft van de ondernemingen (56 procent) gaat het om 3 tot 5 getroffen productgroepen terwijl 33 procent problemen heeft met twee productgroepen.

Er zijn volgens het adviesbureau diverse redenen voor de knelpunten in de supply chain. Aan de kant van de leverancier is de capaciteit tijdens de kredietcrisis afgenomen, door onder andere kortere werktijden, vermindering van personeel of de sluiting van fabrieken. Daarbovenop beperken de leveranciers met opzet hun capaciteit om de prijzen te verhogen of op zijn minst te stabiliseren.

Vulkaanuitbarsting

Tegelijkertijd is er echter een sterke stijging in de vraag naar producten door het herstel van de economie: 95 procent van de ondervraagde bedrijven verwacht een groei van de omzet. Uit angst voor leveringstekorten bestellen ze nu meer dan ze nodig hebben. Door dit hamstergedrag nemen de tekorten verder toe. De onderzoekers keken ook naar de relatie tussen de vulkaanuitbarsting op IJsland en de leveringstekorten. Deze blijkt slechts gering te zijn: "De problemen in de leveringstekorten bestonden al voor de aswolk en zullen er ook de komende maanden nog zijn, lang nadat er nog iets over de vulkaan wordt gezegd", aldus Eric Baart, partner bij Roland Berger.

Nieuws