Roland Berger: haalbaarheidsstudie voor EU spoorwegen

29 december 2010 Consultancy.nl

Roland Berger Strategy Consultants heeft, in opdracht van vier samenwerkende spoorwegen, een haalbaarheidsstudie gemaakt van de mogelijke verlenging van het Oost-Europese breedspoor naar Slowakije en Oostenrijk. Volgens het strategy consulting firma heeft het project van €6,3 miljard een positieve business case omdat het meer dan dertig landen in Europa en Azië grote voordelen kan bieden. Zo wordt bijvoorbeeld de reistijd van goederen tussen Azië en Europa aanzienlijk verkort.

Volgens de studie van Roland Berger zou de aanleg van het 450 kilometer lange traject tussen Kosice, in het oosten van Slowakije, en Wenen €6,3 miljard gaan kosten. Het breedspoor kan naast het bestaande smalspoor worden aangelegd. De aanleg zou direct en indirect 21,000 nieuwe arbeidsplaatsen scheppen. Ruim 11,000 mensen zouden ingezet moeten worden voor de begeleiding en bediening van treinen en werkzaamheden op stations.

Voordelen

Zo wordt bijvoorbeeld de reistijd van goederen tussen Azië en Oostenrijk verkort tot vijftien dagen als het hele traject over breedspoor kan worden afgelegd. Breedspoor heeft een breedte van 1.520 millimeter en wordt gebruikt in Rusland en enkele Oost-Europese landen. Een verbinding met Midden-Europa zou overlading van goederen bij de grens onnodig maken. Dat geeft een grote impuls aan het spoorvervoer tussen Europa en Azië. Lading uit bijvoorbeeld China moet nu eerst bij de Poolse grens op treinen worden overgeladen die gebruik maken van het Europese smalspoor van 1.435 millimeter breedte.

Next steps

De opdrachtgevers, de Österreichische Bundesbahn (ÖBB), de Russische RZD en de spoormaatschappijen van Oekraïne en Slowakije, gaan hun plannen nu verder uitwerken. Het is onbekend of Roland Berger betrokken zal blijven met de volgende stappen.

Nieuws