PwC: Airbus 400M kost 40% meer dan gepland

02 december 2009 De Standaard

De A400M, het militaire transportvliegtuig van Airbus, kost wellicht bijna 40 procent meer dan oorspronkelijk gepland. Dat heeft accountant en adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) berekend.

Bovenop een huidige voorziening van €2,4 miljard, moet het Airbus-concern EADS opnieuw €5 miljard opbrengen om het programma succesvol te volbrengen.

EADS wil het bericht bevestigen noch ontkennen. Het concern waarschuwt voor 'verkeerde interpretaties van uit de context getrokken cijfers', zolang de onderhandelingen met de eerste klanten Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Turkije, België en Luxemburg lopen.

De hoogte van de meerkosten hangen af van het verloop van de onder-handelingen en kunnen toekomstige overeenkomsten beïnvloeden. De oorspronkelijke klanten, verenigd in het consortium OCCAR, overleggen in Berlijn over de verdere aanpak.

De ontwikkeling van de A400M zou oorspronkelijk 20 miljard euro kosten, waarvan één miljard voor België. De A400M moet op termijn de C130 van Lockheed van het Belgische leger vervangen. Ons land heeft zeven toestellen besteld, op een totaal van 180 voor de zeven deelnemende landen. Duitsland is met 60 toestellen de grootste afnemer.

PricewaterhouseCoopers becijfert de kostprijs nu op 27,4 miljard euro. De eerste A400M moest in september aan Frankrijk geleverd worden. In de huidige stand zou dat 2013 kunnen worden.

Nieuws

Meer nieuws over