Ordina regelt 48 miljoen extra geld

30 juni 2009 Computable

Met een aandelenemissie en een nieuwe lening hoopt IT consulting firma Ordina zijn financierings- en kapitaalbasis te versterken. In totaal haalt het bedrijf met de maatregel 48,2 miljoen euro op. 20,7 miljoen daarvan komt beschikbaar door de verkoop van nieuwe aandelen aan Delta Lloyd, aan investeringsmaatschappijen Cyrte en Janivo en aan klanten van de bank MeesPierson. Bovendien leent de automatiseerder €27,5 miljoen van van ING en Delta Lloyd.

Algemeen directeur Ronald Kasteel van Ordina licht toe dat zijn bedrijf door de maatregelen over 'een solide en volledig gecommitteerde financieringspositie' kan beschikken in de 'moeilijk te voorspellen markt'. 'Juist in het huidig economisch klimaat is het van belang om alle aandacht en energie te kunnen richten op de markt, de klanten en de operationele gang van zaken binnen Ordina', aldus de topman. De nettoschuld bedraagt volgens hem met de aandelenemissie en de lening nog steeds minder dan twee maal de brutowinst  ('adjusted Ebitda').

Net als andere ICT-dienstverleners, heeft Ordina last van de neergang in de economie. Over 2008 boekte Ordina een verlies van circa €81,1 miljoen. Het leeuwendeel van dit bedrag kwam voor rekening van de divisie BPO. De ICT-dienstverlener zag zich genoodzaakt een bedrag van €72,5 miljoen op het bedrijfsonderdeel af te schrijven, bij een omzet in 2008 van €43 miljoen.

Nieuws