Adviesorganisatie Ecorys bestaat 82 jaar in 2011

26 juli 2011 Consultancy.nl

Ecorys heeft vorige week, op 19 juli, haar 82ste verjaardag gevierd. Het adviesbureau is in 1929 opgericht en is hiermee een van de oudste onderzoeks- en adviesorganisaties in Europa. Ecorys heeft anno 2011 circa 560 adviseurs, een omzet van meer dan €75 miljoen en 16 kantoren in 11 landen (Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Spanje, Polen, Rusland, Bulgarije, Hongarije, Ukraine en Zuid-Afrika

Bekende Ecoryanen
Door de jaren heen heeft het adviesbureau verschillende bekende onderzoekers en Nederlandse ministers voortgebracht. De bekendste ‘Ecoryaan’ is zonder twijfel professor Jan Tinbergen, die meer dan 30 jaar voor onze organisatie heeft gewerkt en in 1969 de Nobel-prijs voor de Economie kreeg uitgereikt. Andere Ecoryanen die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de toegepaste economische wetenschap zijn onder meer de professoren Polak, Koopmans, Van der Valk, Glasz, Koyck, Lambers, Klaassen, Bos, Paelinck, Kuyvenhoven en Molle.

Geschiedenis van Ecorys
De bedrijfsgeschiedenis van Ecorys gaat terug naar 1929, toen een groep van Rotterdamse zakenlieden de Stichting NEI (Nederlands Economisch Instituut) oprichtten. Armoede en andere sociale vraagstukken werden gezien als belangrijke sociaal-economische problemen en het doel van de stichting was om de studie naar economische vraagstukken en het verzamelen en analyseren van economische gegevens te stimuleren.

Het NEI kende een gestage groei, met een tussenperiode rond WOII, toen de stichting haar deuren sloot om de integriteit en onafhankelijkheid te waarborgen. In de jaren ’90 bleek de expertise van Ecorys belangrijk voor de uitbreiding van de EU en hervormingsprocessen in Midden- en Oost-Europese landen. Om uitdagingen rond de globalisering tegemoet te treden en om concurrerend te blijven ontwikkelde NEI zich tot een pan-Europees bedrijf. Kantoren werden opgezet in onder meer Brussel en Moskou.

In 1999 werd gefuseerd met Kolpron Consultants (opgericht in 1979). In 2000 werd de diversificatie en internationalisering voortgezet door de fusie met het Britse ECOTEC Research & Consulting, dat zich had gespecialiseerd in sociaal beleid. De naam Ecorys werd gekozen voor de groep.

Nieuws