OBMC Consulting: helft van politiekorpsen failliet

15 september 2010 Consultancy.nl

Bijna de helft van de 25 politiekorpsen stevent af op een faillissement. Ze teren al jaren in op hun reserves en nu is de bodem van de schatkist in zicht. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau OBMC Consulting, op basis van gegevens van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en informatie van de politie.

Er is de afgelopen jaren al veel bezuinigd bij de politie, onder meer door ICT en personeelsbeleid efficiënter te regelen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft er de afgelopen jaren steeds op aangedrongen dat politiekorpsen hun reserves aanspreken. Adviseur Frank Rozenberg schat in dat zeker elf korspsen over drie jaar failliet moeten worden verklaard als de lijn zich doorzet. Als dat gebeurt, komt een korps onder curatele van het ministerie van Binnenlandse Zaken te staan.

Minder blauw op straat?

'Er wordt heel duidelijke gesnoeid door zaken efficiënter te regelen, maar ook dan komen de korpsen niet uit de kosten, dus het aantal agenten dat ze kunnen houden, komt dan in gevaar,' zegt Rozenberg. De Raad van Korpschefs heeft het ministerie gewaarschuwd een aangeven dat bezuinigingen er niet voor mogen zorgen dat er minder agenten op straat komen. Daarmee komt volgens de adviseurs van OBMC de opsporing van criminelen in gevaar.

Reactie van de politiek

CDA-Kamerlid Coskun Cörüz is bang dat de bezuinigingen ten koste zullen gaan van het blauw op straat. 'Dat mag zeker niet gebeuren. Laten we eerst snijden in de toelages van de politietop.'

Over OBMC Consulting

OBMC Consulting is een klein adviesbureau dat zich richt op de non profit sector op het gebied van bestuurlijke en strategische vraagstukken. OBMC Consulting is in 2004 opgericht en heeft momenteel 4 vaste consultants in dienst. Het kantoor van OBMC Consulting is gebestigd in het Prinsenhof-complex in Den Haag.

Nieuws

Meer nieuws over