Nieuw kantoor Deloitte hoogste gebouw van Benelux

30 mei 2010 Consultancy.nl

In Rotterdam is het hoogste gebouw van de Benelux, de Maastoren, officieel geopend. Een van de belangrijkste vestigers van het gebouw is Deloitte. Medewerkers van het adviesbureau hadden het gebouw al eerder in gebruik genomen.

Gebouw verandert van kleur

Het gebouw in de Kop van Zuid telt 44 verdiepingen en is 165 meter hoog. In totaal heeft het gebouw een kantooroppervlakte van 38,000 m2. De gevel van de Maastoren is van aluminium en wordt naar boven toe steeds lichter. "Afhankelijk van de weersomstandigheden verandert het gebouw van kleur, zoals een kameleon zich aan haar omgeving aanpast", stelt de architect. Op de bovenste verdieping is een vergaderzaal met een glazen gevel, waardoor het lijkt alsof het gebouw versmelt met de lucht.

Duurzaam

Bij de Maastoren wordt voor het eerst in Nederland wordt water van een stromende rivier ingezet voor de verwarming en koeling van een gebouw. De ontwerpers combineerden twee technieken: het onttrekken van warmte en koude aan de rivier en het opslaan van energie in de bodem, de zogenaamde warmte-koude-opslag.

Het werkt verbluffend simpel. In de zomer kan de temperatuur van het Maaswater oplopen tot zo'n 23 graden. Deze warmte wordt via warmtewisselaars opgeslagen in een ondergrondse waterput. 's Winters kan het opgepompte water een groot deel van de verwarming van de Maastoren verzorgen. Met de koeling werkt het precies andersom: 's winters gaat de kou de grond in, 's zomers te gebruiken als alternatief voor traditionele airconditioning.

Deloitte zegt 50% te besparen op z'n energierekening en dus ook de helft minder CO2 uit te stoten. De dure installatie in de kelder van het gebouw is dan ook binnen een paar jaar terugverdiend.

Nieuws

Meer nieuws over