Mercer: Nederland heeft minste vakantie van Europa

14 december 2011 Consultancy.nl

Nederland heeft samen met Zwitserland het kleinste aantal wettelijk bepaalde vakantiedagen van West-Europa. Engeland staat internationaal bovenaan met een minimum van 28 wettelijk bepaalde vakantiedagen. Als het gaat om nationale feestdagen staat Nederland wereldwijd onderaan de lijst. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van Mercer naar de wettelijke aanspraak op vakantiedagen en nationale feestdagen in 62 landen wereldwijd.

Beknibbelen op vakantiedagen slecht voor productiviteit Nederland behoort tot één van de zeven West-Europese landen met het minst aantal wettelijke vakantiedagen, namelijk 20 per jaar. Echter, deze wettelijke bepaling heeft in Nederland een minimum karakter. Het is gangbaar voor werkgevers om meer betaalde vakantiedagen te geven dan dat wettelijk is vastgelegd, namelijk tussen de 25 en 30 dagen per jaar. Naast de wettelijk bepaalde vakantiedagen heeft Nederland acht nationale feestdagen. Daarmee hebben we het kleinste aantal nationale feestdagen van West-Europa. Bovendien is het zo dat werknemers vanaf 1 januari 2012 verplicht zijn hun wettelijke vakantiedagen binnen zes maanden na het opbouwjaar op te nemen. Doen ze dat niet, dan vervallen de vakantiedagen.

Werknemers in Engeland hebben het hoogste minimum vakantiedagen, namelijk 28 per jaar. Onder deze 28 vakantiedagen moeten ze echter wel 8 nationale feestdagen rekenen. Antoni van Huissteden, Perswoordvoerder Benelux bij Mercer waarschuwt werkgevers die beknibbelen op vakantiedagen dat goedkoop vaak ook duurkoop is: “Bedrijven die maar weinig vrije dagen geven moeten er niet gek van opkijken dat hun werknemers vaker ziek zijn en minder productief. Het voorzien in voldoende vakantiedagen zorgt voor een gezonde onderbreking van de dagelijkse routine en is de sleutel tot een gezonde cultuur op de werkvloer.”

Wereldwijde verschillen – Polen extra vakantiedagen bij langer dan 10 jaar in dienst
Internationaal staat Nederland met 20 wettelijke vakantiedagen in het midden van de lijst. Engeland wordt gevolgd door Polen, dat een minimum van 26 wettelijk bepaalde vakantiedagen kent. Dit geldt echter alleen voor werknemers die 10 jaar of langer in dienst zijn. Werknemers in de Filippijnen hebben slechts 5 wettelijk vastgelegde vakantiedagen en staan daarmee onderaan de lijst. Opvallend detail is dat zij daarnaast wel 15 nationale feestdagen hebben. “Hoe bedrijven voorzien in hun vakantieregeling is een belangrijke factor. Nu het economische klimaat loonsverhogingen nauwelijks toelaat, zijn bedrijven op zoek naar andere manieren om hun personeel te motiveren. Flexibel werken en een goede balans tussen werk en privé helpt de betrokkenheid te verbeteren op het moment dat de normale financiële middelen niet beschikbaar zijn,” zegt van Huissteden van Mercer.

Nieuws

Meer nieuws over