McKinsey: VS loopt voorop met elektrische voertuigen

19 augustus 2010 Consultancy.nl

De Verenigde Staten lopen voorop bij productie- en marktrijp maken van Elektrische Voertuigen (EV's) voor de massa. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau McKinsey & Company.

McKinsey heeft een EV-index gemaakt op basis negen variabelen die weergeven hoeveel een land investeert in de productie en verkoop van elektrische voertuigen. De VS eindigen hierbij voor Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen. China deelt de derde plaats met Duitsland. De index wordt elk kwartaal bijgewerkt.

De Verenigde Staten hebben de koppositie vooral te danken aan de overheidssteun: in 2007 werd er al $25 miljard gestoken in het stimuleren van nieuwe aandrijftechnieken, waaronder elektrische. Barack Obama investeerde vorig jaar nog eens $2,4 miljard in leningen voor accu- en EV-producenten.

Ook de acceptatie bij consumenten van de EV speelt een rol in de index, en ook hier scoren de VS hoog. China riep onlangs subsidies in het leven voor EV-kopers, en er zijn twintig steden als proeftuinen voor elektrisch rijden aangewezen.

Nieuws