McKinsey: Rusland heeft structurele problemen

13 december 2009 Profnieuws

Rusland moet groeien door een beter gebruik van arbeid en kapitaalresources. Dit stelt het Global Institute van adviesbureau McKinsey. Om een sprong te maken in productiviteit en economische performance, moet Rusland een aantal structurele problemen aanpakken.

Zo moet er meer en intensere concurrentie komen, moeten operaties en businessprocessen verbeterd worden, moeten er eenduidiger en vereenvoudigde regulering en wet- en regelgeving komen en moet financieel kapitaal beter gealloceerd worden. Ten slotte vergt een hogere productiviteit een beter opgeleid en mobieler werknemerbestand.

Rusland heeft echter een aantal voordelen: zo kan het groeien zonder dat daar verstedelijking of sociale transformatie voor nodig is zoals in andere emerging markets. De implementatie van Ruslands productiviteitsagenda zal een boost krijgen door de grote vraag naar buitenlandse investeerders. Ten slotte is de Russische overheid, die een cruciale rol speelt in de transitie en het herstel, in staat om snel en doortastend op te treden.

Vijf belangrijke sectoren, retailing, staal, bouw, retailbanking en utilities, worden geplaagd door drie tekortkomingen: inefficiënte businessprocessen, overcapaciteit en obsolete productiemethoden en structurele problemen met betrekking tot factoren als lage inkomensniveaus.

 

Nieuws