McKinsey: Moed is belangrijke competentie voor CEOs

29 december 2009 McKinsey

Moed om realistisch naar de eigen business te kijken is een belangrijke competentie van leidinggevenden. Dit is een van de conclusies van een onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania en strategie adviesbureau McKinsey onder 14 CEO`s.

Wie in staat is om kritisch de eigen business tegen het licht te houden en daar consequenties aan de verbinden, kan de cyclus voor zijn. Dat impliceert echter niet alleen het hebben van een goed inzicht in hoe de toekomst er mogelijk uitziet, maar ook het vermogen om anderen daarvan te overtuigen. Immers, anticiperen op slechte tijden is altijd moeilijk wanneer het een business voor de wind gaat. Waar ook moed voor vereist is, is het snel nemen van ingrijpende beslissingen om de escalatie van een situatie te voorkomen. Het probleem hierbij is echter dat een ceo per definitie achter de feiten aanloopt en maar zelden over genoeg data beschikt om een doortimmerd besluit te nemen.

Wie de cyclus voor wil zijn, moet beschikken over die mechanismen en bestuursmodellen waarmee de onderneming met realiteiten kan omgaan die radicaal anders zijn dan ze in de regel verwacht. Niet alleen zijn monitorsystemen nodig om waarschuwingssignalen op te pikken, zowel de fysieke als de psychologische omgeving van de onderneming zijn belangrijk.

 

Nieuws