McKinsey & Company ontwikkelt model voor leiderschap

28 maart 2011 Consultancy.nl

Strategie adviesbureau McKinsey & Company heeft een model ontwikkeld voor leiderschap. Het model is tot stand gekomen door in de afgelopen vijf jaar uitgebreid onderzoek te verrichten. Het onderzoek werd uitgevoerd op basis van interviews met meer dan 140 leidinggevenden die, zelfs in de meest veeleisende omstandigheden, in staat waren het beste uit zichzelf te halen maar ook uit anderen.

Het leiderschapsmodel van McKinsey draait om het vinden van de eigen kracht en het verbinden met anderen. Dit principe staat ook wel bekend als `centered leadership`. De onderzoekers van  strategy consultancy McKinsey ontdekten vijf elementen. Die kunnen in onderlinge samenhang leiden tot betere professionele prestaties en een hogere mate van tevredenheid in het leven. Die elementen zijn dan ook de kerncompetenties voor leiderschap.

De vijf competenties zijn het vinden van zin en betekenis in werk en leven, het positieve en de mogelijkheden kunnen inzien van negatieve emoties, het benutten en uitbouwen van relaties en netwerken, het kunnen omgaan met risico`s en het behouden van energie die essentieel is om te kunnen veranderen. Leidinggevenden die een of meer competenties bezitten, zijn beter in staat veranderingen te leiden.

Nieuws