McKinsey: Grote groei in aantal megasteden wereldwijd
Strategieadviesbureau McKinsey & Company heeft onderzoek gedaan naar trends en aspecten van megasteden wereldwijd. Van een megastad is sprake bij een inwoneraantal van meer dan 10 miljoen mensen. Daarvan zijn er wereldwijd op dit moment 23. In Azië liggen maar liefst elf megasteden, en ook de zeven grootste ter wereld (respectievelijk Tokio, Mumbai, Shanghai, Beijing, Delhi, Kolkata en Dhaka). Vijf steden bevinden zich in Noord- en Zuid-Amerika (São Paulo, Mexico City, New York, Los Angeles en Buenos Aires), drie in Afrika (Kinshasa, Lagos en Caïro) en slechts één in Europa (Londen). Met 36 miljoen inwoners is Tokio de grootste stad ter wereld.
Groei en migratie
In 1975 waren er slechts drie steden in de wereld met meer dan 10 miljoen inwoners: New York, Mexico City en Tokio. Zowel het aantal megasteden als hun individuele omvang is in de loop der jaren sterk toegenomen. Tokio, dat aan het eind van de achttiende eeuw al 1 miljoen inwoners telde, kreeg vooral in de jaren na de Tweede Wereldoorlog te maken met een bevolkingsexplosie. In de stad zelf wonen nu 12 miljoen burgers, maar met inbegrip van voorsteden als Kawasaki en Yokohama is de stad nog eens drie keer zo groot.
Wereldwijd woonden er in 2008 voor het eerst in de geschiedenis meer mensen in de stad dan op het platteland. De sterke migratiegolf naar steden, alleen in Azië al 45 miljoen mensen per jaar, zal zich in de komende jaren voortzetten, waardoor in 2050 maar liefst driekwart van alle mensen in een stad zal wonen. De meeste mensen die afkomstig zijn van het platteland vestigen zich overigens in middelgrote steden. McKinsey heeft onderzocht dat zo’n 20% van de wereldbevolking in slechts 600 steden woont, en 50% van het wereldwijde BBP genereert.
Goede levensomstandigheden
De levensomstandigheden in (mega)steden zijn niet zo slecht als wel eens beweerd wordt. Megasteden als Tokio, Seoul en Shanghai scoorden bij het onderzoek van McKinsey goed in termen van leefbaarheid. Volgens het adviesbureau zijn dergelijke dichtbevolkte steden creatiever, dynamischer en milieuvriendelijker dan de meeste buitenwijken. Ook kunst en technologie komen in grote steden beter tot uiting dan elders. Steden halen het beste uit de mens naar boven, aldus McKinsey.