McKinsey & Co.: gas veel goedkoper dan windenergie

10 maart 2011 Consultancy.nl

Uit een uitgelekt rapport van strategy consulting firma McKinsey & Company blijkt dat goedkoper is om gas te gebruiken dan bijvoorbeeld windenergie om Europese milieudoelen te halen. Dat schrijft de Engelse krant The Guardian.

Het rapport berekent hoeveel het kost om duizenden windmolens te bouwen en het energienet aan te leggen om de molens te verbinden. De consultants komen na een grondige analyse tot de conclusie dat het goedkoper is om de koolstofdioxide die vrijkomt bij het opwekken van energie uit gas op te slaan onder de grond. De EU kan €900 miljard besparen als het gas i.p.v. gebruikt om milieudoelen te halen in 2050.

McKinsey heeft het rapport opgesteld in opdracht van een coalitie van gasproducenten – o.a. Gazprom, ENI, Qatar Petroleum en Shell. De coalitie wil met het onafhankelijk onderzoek aantonen aan de Europese Unie dat gas een schone, overvloedige en relatief goedkope vorm van energie is. De coalitie probeert ervoor te zorgen dat de EU niet het gebruik van gas tegengaat door nieuwe energiedoelen te stellen voor bijvoorbeeld windenergie.

Nieuws

Meer nieuws over