McKinsey: centered leadership maakt leiders effectiever

17 januari 2011 Profnews

Leidinggevenden kunnen nog succesvoller zijn in hun werk en in hun leven door uit te gaan van een leiderschapsmodel dat draait om het vinden van de eigen kracht en het verbinden met anderen. Dit principe heet `centered leadership` en is ontwikkeld aan de hand van een studie van McKinsey & Company onder meer dan 140 leidinggevenden.

Samen met inzichten uit de neuropsychologie, evolutionaire biologie, organisatiekunde en psychologie zijn uit dit onderzoek vijf principes gedestilleerd die in samenhang met elkaar leiden tot een betere professionele performance en een hogere mate van tevredenheid in het leven. Deze vijf principes zijn het vinden van zin en betekenis in het werk, het converteren van negatieve emoties in productieve actie, het aanwenden van verbindingen en gemeenschap, handelen in riskante situaties en het behouden van de energie die nodig is om te veranderen.

Uit een recente McKinsey Global Survey onder executives blijkt dat een leidinggevende die over minstens een van deze competenties beschikt, tweemaal zo goed in staat is als anderen om effectief leiding te geven tijdens een verandering. Leidinggevenden die over meer dan een van de vijf competenties beschikken, blijken viermaal zo effectief.

Nieuws

Meer nieuws over