McKinsey: Bundesliga levert jaarlijks €5 miljard op

18 april 2010 Consultancy.nl

Strategy consulting adviesbureau McKinsey & Company heeft in een rapport onderzocht hoe groot de bijdrage van de Bundesliga is aan de Duitse economie. Via directe en indirecte effecten levert het topvoetbal jaarlijks €5,1 miljard op, wat neerkomt op 0,2% van het bruto binnenlands product. Van iedere 500 verdiende euro´s komt er dus 1 euro van het voetbal.

Belasting

Het voetbal levert ook nog eens 110.000 banen op in de industrie en de dienstverlening. In totaal vloeit er volgens het adviesbureau jaarlijks voor 1,5 miljard euro aan netto inkomsten via de belastingen in de schatkist. Algemeen directeur Christian Seifert van Deutsche Fussbal Liga is verbaasd over deze uitkomst, zegt hij in de Frankfurter Allgemeine Zeitung: "De voetafdruk van de Bundesliga is groter dan verwacht. Daar mogen we trots op zijn."

Het onderzoek zal goed van pas komen. De komende weken hebben vertegenwoordigers van de Bundesliga een gesprek met de minister van binnenlandse zaken en de politie, die een bijdrage van de clubs aan de kosten van de politie-inzet bij voetbalwedstrijden willen.

Nieuws