McKinsey alumni leiden 150 grote bedrijven

21 september 2009 Consultancy.nl
Meer nieuws over

Niet minder dan 150 voormalige consultants van adviesbureau McKinsey leiden ergens ter wereld een bedrijf dat meer dan $1 miljard aan omzet genereert.

Voorbeelden zijn: het Zweedse speelgoedbedrijf Lego, de Brits-Hongkongse Standard Chartered Bank, hotelketen Starwood Hotels en het industriële concern BHP Billiton. Het volgende in het rijtje is zakenbank Morgan Stanley, dat vanaf januari geleid zal worden door voormalig McKinsey man James Gorman. Toch is succes aan de top vaak het gevolg van de X-factor van onweerstaanbaar leiderschap, eerder dan van een analytisch denkvermogen. Een van Gormans voorgangers, ex-McKinsey-alumnus Philip Purcell, moest in 2005 oneervol de bank verlaten, omdat hij er niet in was geslaagd zijn visie door te drukken.

Een consultant als CEO aantrekken heeft vele voordelen. Meestal voelen ze zich erg comfortabel wanneer ze worden omringd door een team van specialisten die uitblinken in kennis die de consultant niet heeft. (consultants brengen een nieuwe kijk op een bestaande situatie, eerder dan nieuwe informatie). Volgens de Financial Times is de aanstelling van Gorman bij Morgan Stanley vooral goed nieuws voor Wall Street, een plek waar paranoïde ego's nog vaker de dienst uitmaken dan talent.