McKinsey adviseert Thermphos over reorganisatie

10 december 2009 PZC

Thermphos International, fabrikant van fosfor en daarvan afgeleide producten, bereidt een reorganisatie voor. Het doel is een kostenverlaging van 30 procent. Thermphos sluit niet uit dat dit gevolgen zal hebben voor de ongeveer 470 werknemers.

Organisatieadviesbureau McKinsey is in de arm genomen voor een voorstudie naar de mogelijkheden om de beoogde kostenreductie bij de hoofdvestiging in Vlissen-Oost te bereiken. Die voorstudie leidt in januari waarschijnlijk tot de opdracht een plan met concrete maatregelen op te stellen.

De aanleiding voor de operatie zijn de financiële positie van het bedrijf en de verwachtingen over de ontwikkelingen op de markten waarop Thermphos zich beweegt. Directeur Rob de Ruiter voorziet voor 2010 en 2011 nog geen verbetering. "Dat betekent dat je iets moet doen."

Volgens Liliane Schoone van FNV Bondgenoten hebben de besparingen die Thermphos tot dusver heeft uitgevoerd, onvoldoende resultaat opgeleverd. Ze heeft de indruk dat de directie van het bedrijf open kaart speelt met de bonden en de ondernemingsraad. Schoone: "We zijn bereid om mee te denken. Daarbij hebben we wel aangetekend dat wat ons betreft een kostenvermindering met 30 procent niet vanzelf leidt tot een afname van de werkgelegenheid met hetzelfde percentage."

Thermphos Int. heeft ook vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, China en Argentinië. In totaal werken er 1,200 personen bij de onderneming.

De fosforproducent is het tweede bedrijf in Vlissingen-Oost dat in zwaar weer verkeert. Aluminiumsmelter Zalco wil van zijn personeel een loonoffer van 20%.

 

Nieuws

Meer nieuws over