Kirkman: Indiase outsourcers komen naar het Westen
Indiase outsourcingpartners hebben de reputatie dat ze louter goedkope IT consulting en outsourcing diensten kunnen bieden, maar weinig anders. Dit is in rap tempo aan het veranderen.
De laatste tijd zijn het de grote Indiase partijen geweest die steeds meer naar het Europese model zijn getrokken, zegt Olga Könemann, Consultant Strategic Sourcing by Kirkman Company. Europese en Amerikaanse kantoren van Wipro, TCS en Infosys schieten uit de grond, nemen plaatselijk personeel in dienst en halen ook zakelijke expertise uit het buitenland naar India.
Concurrentie
Het beeld dat zaken doen met een Indiase leverancier wordt gedaan via telefonisch contact en op-en-neer vliegen is achterhaald. Sinds een paar jaar komen de Indiase dienstverleners naar hun klanten in het Westen toe. “De Indiase partijen hebben onderkend dat als ze de concurrentie willen aangaan met leveranciers als IBM, ze meer richting de strategische projecten ter plekke moeten bewegen. Daarvoor is het belangrijk dichtbij de zakelijke stakeholders te staan, en meer te bieden dan alleen de ict en het programmeerwerk.”
De omschakeling ontstaat volgens Könemann vooral doordat Indiase leveranciers weg willen van het van het zogenaamde resource-intensieve verdienmodel waarbij het vooral om mankracht gaat. “De omzet per medewerker van een Indiase partij ligt lager dan die van gevestigde Westerse partijen. Indiase partijen hebben onderkend dat het op een gegeven moment ophoudt via het bieden van resources. Dan ben je gewoon uitverkocht.” De Oosterse leveranciers richten zich nu op grote strategische trajecten waarbij het verdienmodel verandert. .
Niet langer de goedkoopste
Die verschuiving is volgens Könemann erg nodig. Het traditionele kostenvoordeel dat India bood, wordt nu ook geboden door leveranciers uit andere landen. “De levensstandaard ligt in India weliswaar lager dan in het Westen, maar het is daar wel behoorlijk aan het stijgen. Dat geldt ook voor de loonkosten”, zegt Könemann.. Hierdoor hebben leveranciers vanuit andere locaties ook voet aan de grond gekregen. Voorbeelden daarvan zijn China, de Filipijnen, terwijl recenter Vietnam populair geworden is. In Europa zie je eenzelfde verschuiving van Rusland en Centraal en Oost-Europa naar bijvoorbeeld Oekraïne.
Professionele dienstverlening
Naast het kostenvoordeel bieden de Indiase partijen ook een professionele dienstverlening. Dat deden ze al voordat ze zich meer richting het Westen begonnen te bewegen. “We kennen allemaal de verhalen van specificatie die naar India wordt gestuurd voor het bouwen. De spelfouten zouden mee worden geprogrammeerd.”, zegt Könemann. “Het is kritiek die Indiase partijen vaak hebben gehad. Maar je kunt die kritiek ook omdraaien, want aan de andere kant ligt bij hen de professionaliteit als het gaat om proces excellence hoger. Nederlanders kauwen minder voor, maar daardoor ligt de documentatie ook meer open voor interpretatie. Dat is de kritiek die vanuit India op ons wordt geleverd.”
Constant aanpassen moet
De Indiërs zijn goed aan de weg aan het timmeren, maar ze hebben te maken met vele trends waarvoor ze zich aan moeten passen. “Een trend is bijvoorbeeld dat partijen meer diversiteit willen aanbrengen in offshore-locaties, en bewegen naar een best-of-breed-oplossing”, merkt de adviseur van Kirkman Company. “Dat betekent dat ze verschillende kavels maken die ge-offshored kunnen worden en per kavel bekijken waar deze het beste gestald kan worden. Een soort risicomanagement voor het outsourcen.” Dat vloekt nog ietwat met hoe de Indiase partijen nu nog met outsourcing willen omgaan: het afnemen van zo veel mogelijk in één keer. Toch valt te verwachten dat ze ook op dat punt zich snel aanpassen op de Westerse markt. “Ze moeten ook wel, want het Westen is op dit moment de klant. Die kan beslissen wie de deal krijgt”, zegt Könemann.