Interview: Thijs Boekhoff - Medeoprichter Squarewise

11 oktober 2010 Telegraaf

Thijs Boekhoff, een van de oprichters van  strategisch adviesbureau Squarewise, heeft in De Telgraaf een interview afgegeven naar aanleiding van zijn nominatie voor de Amsterdamse Ondernemers Prijs 2010. In het interview vertelt Boekhoff meer over Squarewise.

Thijs Boekhoff: 'Geen concessies aan kwaliteit' (7 oktober 1010) 

Thijs Boekhoff is een Amsterdamse ondernemer pur sang. Tien jaar geleden startte hij zijn strategisch adviesbureau Squarewise in een kantoor vlakbij station Amsterdam Sloterdijk, betrok vervolgens een ruimte in de binnenstad en heeft nu een fenomenaal uitzicht vanuit één van de torens op de Zuidas. "Tien jaar geleden hadden wij niet durven geloven dat we hier nu zouden staan."

Het gezicht achter het strategisch adviesbureau Squarewise maakt kans op de Amsterdamse Ondernemersprijs 2010 en hoopt de prijs in wacht te kunnen slepen. Boekhoff: ,,De bank heeft ons opgegeven, dat is een hele eer. Deze prijs zou een hele grote beloning zijn." Ook inhoudelijk timmert Squarewise flink aan de weg. Zo heeft het bedrijf recent een prestigieuze vakprijs gewonnen (ROA Impact Prijs 2010, red. Consultancy.nl). Het draait bij deze ondernemersprijs niet alleen om het bedrag onder de streep, maar ook om innovatie,groeipotentieel en creativiteit. ,,Er werken 35 mensen bij het adviesbureau, meer vrouwen dan mannen en meer ingenieurs dan sociale wetenschappers. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit. Diversiteit is fundamenteel in ons bedrijf verankerd."

Squarewise adviseert organisaties te 'innoveren en vergroenen', maar doet dit op een geheel eigen wijze. ,,Eerst ontrafelen we de problematiek en ontwikkelen we een innovatieprogramma. We schrijven geen dikke rapporten, maar helpen organisaties daadwerkelijk te innoveren. Soms verfilmen we onze plannen." Het middelgrote bedrijf werkt voor uiteenlopende opdrachtgevers. Van internationale multinationals tot de overheid en zorginstanties, maar bij elke klant staat een maatschappelijk vraagstuk centraal. Zo heeft het adviesbureau een flinke kluif gehad aan het dossier over elektrisch rijden en AkzoNobel geholpen bij de verduurzaming van de productportfolio."

Adviesbureaus schieten al jarenlang als paddenstoelen uit de grond, maar Boekhoff weet welke koers er gevaren moet worden. ,,We hebben inmiddels twee crises meegemaakt, bij de eerste spatte de internetbubbel uit elkaar en tijdens de tweede crisis vielen er banken om. Maar, het heeft Squarewise niet geschaad. In deze sector lopen duizenden adviseurs rond, onderscheiden op kwaliteit is daarom van groot belang. We hebben er bewust voor gekozen om naar de Zuidas te verhuizen, omdat we dan goed bereikbaar zijn. Slechts drie van de 35 personeelsleden heeft een lease-auto, de rest kan gemakkelijk met het openbaar vervoer komen. En we hebben hier een prachtig uitzicht over de stad en werken in een inspirerende omgeving ."

De toekomst ziet Boekhoff rooskleurig tegemoet. ,,Er is nog zoveel mogelijk, te beginnen met een uitbreiding naar een extra verdieping. We willen jonge creatieve talenten de ruimte en mogelijkheid bieden om tot bloei te komen en een eigen onderneming te starten. Wij bieden onze kennis aan en investeren daarmee in talent én de maatschappij."

Nieuws

Meer nieuws over