ING brengt ICT adviesbureau Ordina in verlegenheid

21 september 2010 Het Financieele Dagblad

Uit een artikel van het Financieel Dagblad blijkt dat ING zich zorgen maakt over de bedrijfscontinuïteit  van IT consulting bureau Ordina. Ronald Kasteel zou afgelopen zomer persoonlijk langs zijn geweest bij ING om uitleg te geven over de vooruitzichten. Het aandeel Ordina is als gevolg van de negatieve berichtgeving met bijna 5% gedaald.

ING en Ordina samenwerking

De directie van ING Operations & IT zit onder meer in haar maag met Ordina's afhankelijkheid van ING; de instelling is er niet alleen huisbankier maar ook een cruciale klant. De onderlinge verwevenheid ligt gevoelig omdat ING op het punt staat een grote IT-order te vergeven; Ordina is door de voorselectie heen en geldt als een kanshebber. De opdracht is van groot belang voor de automatiseerder, die het afgelopen halfjaar in de verliezen dook na vraaguitval bij de overheid en in de financiële sector. Ordina heeft de order nodig om weer zwarte cijfers te kunnen schrijven.

Chinese muren binnen ING

Met de Ordina-casus worden de Chinese muren binnen ING danig op de proef gesteld; mocht de IT-afdeling de opdracht aan een concurrent van Ordina gunnen, dan pakt dat wellicht nadelig uit voor andere ING-onderdelen. Zo heeft het leenbedrijf van de bank tientallen miljoenen uitstaan bij Ordina, waaronder een achtergestelde lening. Ordina had tot nu toe moeite om de rente van ruim 13% daarop te betalen, en deed in augustus een emissie om tijd te kopen.

Ook de leasemaatschappij van ING is niet gebaat bij een verdere aftakeling van diens klant, waar meer dan tweeduizend auto's rondrijden. En dan is er nog het aandelenbedrijf van ING, dat iets minder dan 5% van Ordina had volgens de laatste melding van de toezichthouder AFM. De waarde van het belang is sinds begin dit jaar al meer dan gehalveerd.

Ontwikkeling resultaten

Tijdens zijn bezoek aan de directie van ING Operations & IT heeft Ordina-ceo Ronald Kasteel moeten beloven zijn klant periodiek te informeren over de ontwikkeling van zijn resultaten. De bank wil vooral voorkomen dat zij onaangename verrassingen moet vernemen via de pers.

ING zegt in een reactie 'uiteraard regulier overleg te hebben met belangrijke leveranciers, zoals we dat met al onze belangrijke relaties hebben. In dat kader moet het overleg van Ops & IT met Ordina worden gezien. Een andere interpretatie van de contacten is onjuist.' De bank voegt toe dat het 'soms onvermijdelijk is dat we in diverse rollen bij een partij betrokken zijn. Daar zijn heldere interne afspraken over. De suggestie dat de verschillende rollen elkaar hier beïnvloeden, verwerpen we.' Ordina weigert commentaar.

Hypotheektak ING

Voor Ordina staat er veel op het spel; mag de automatiseerder bij de hypotheektak van ING de grote software-integratie doen die nu boven de markt hangt, dan betekent dat een serieuze impuls voor de omzet. Het gaat om een flinke klus, waarbij allerlei verouderde systemen onder één paraplu met elkaar moeten worden verbonden. 'Als die order valt, komt het goed met Ordina', zegt een ingewijde.

Het bedrijf heeft veel te stellen gehad met het wegvallen van de IT-budgetten in de overheidssfeer; 50% van de omzet komt daarvan.

Ordina aandeel flink gedaald

In de Midkap daalde het Ordina aandeel met 4,9%. "Ordina staat flink in de min door het verhaal dat de topman bij ING is langsgeweest. Dit geeft wat zorgen. Mensen denken, dan doe ik er maar afstand van", zei beleggingsstrateeg Wim van Assenbergh van Van Lanschot Bankiers.

Nieuws