GITP: markt voor zelfstandige adviseurs trekt aan

05 januari 2011 GITP

Volgens Alec Serlie, adviseur bij HRD adviesbureau GITP, trekt de markt voor ZZP'ers aan in 2011

De ZZP’er werd het symbool van de crisis op de arbeidsmarkt: hij kreeg de ergste klappen, maar geniet ook als een van de eersten van de broze opleving. In december kenterde het beeld. Volgens het CBS zit het aantal ZZP’ers weer in de lift: inmiddels telt Nederland er zo’n 700.000.

Tijd om de balans op te maken: gaat de ZZP’er weer op de oude voet door? Of zit de schrik van de crisis er nog goed in? De brancheorganisaties voor eenpitters zijn het er over eens: de opmars van de ZZP’er, die een jaar of tien geleden werd ingezet, gaat na het dipje van vorig jaar weer onverminderd door.

Ouderen gaan zelfstandig

Volgens Alec Serlie , arbeids- en organisatiepsycholoog aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en onderzoeker bij adviesbureau GITP, is de ontwikkeling niet meer dan logisch. Serlie ziet een direct verband met de toenemende individualisering van de samenleving. Daar komt bij dat juist veel ouderen kiezen voor het ZZP-schap ­– en hun aandeel in de beroepsbevolking stijgt. Het vinden van een normale baan boven de 50 is lastig, en velen verkiezen daarom voor een zelfstandig bestaan boven een frustrerende banenjacht. Zijn verwachting voor de toekomst is dat het verschil tussen vast en flexibel personeel vervaagt. De vaste contracten van werknemers worden steeds verder uitgekleed en het aantal flexwerkers neemt toe, stelt hij.

Zzp’ers in de toekomst

Hoewel deskundigen zich zorgen maken over degenen die tussen wal en schip vallen in de steeds flexibeler wordende wereld, heeft deze trend ook veel voordelen, vinden ze. Vooral specialisten hebben weinig te vrezen bij een overstap naar het ZZP-schap. Serlie: ZZP'ers hebben absoluut de toekomst. ‘Werkenden die in zichzelf geloven, zullen die stap durven te nemen.’

Nieuws