GITP adviseur benoemd tot hoogleraar Governance

29 augustus 2010 Consultancy.nl

Rienk Goodijk benoemd tot hoogleraar Governance in de publieke sector.

De Universiteit van Tilburg heeft prof. dr. ir. Rienk Goodijk met ingang van 1 september 2010 benoemd tot (deeltijd)hoogleraar Governance in de (semi-)publieke sector. De leerstoel is door adviesbureau GITP gevestigd bij het Centrum voor het Bestuur van de Maatschappelijke Onderneming (CMBO) van TiasNimbas Business School te Tilburg. In het kader van de leerstoel zal Goodijk onderzoek doen naar nieuwe governanceconcepten voor maatschappelijke ondernemingen.

Maatschappelijke ondernemingen staan niet alleen onder toenemende druk om hun governance te verbeteren, maar hebben ook te maken met ingrijpende veranderingen in de organisatie zelf. GITP stelde de leerstoel in ten behoeve van de ontwikkeling van nieuwe governanceconcepten voor de (semi)publieke sector en verbetering van de kwaliteit en transparantie van het bestuur en toezicht. GITP acht de leerstoel van groot maatschappelijk belang gezien de actuele ontwikkelingen en governanceproblemen in de (semi)publieke sector. Rienk Goodijk gaat onderzoek doen naar de kwaliteit van bestuur en toezicht, verbetering van overleg met en verantwoording aan stakeholders en naar achterliggende waarden, zoals de Angelsaksische versus de Rijnlandse benadering.

Over Rienk Goodijk

Prof. dr. ir. Rienk Goodijk (1956) studeerde bedrijfskunde aan de Universiteit Twente en werkte vervolgens als onderzoeker en (parttime) opleidingsadviseur bij de vakgroep Sociale bedrijfskunde van dezelfde universiteit. Hij promoveerde daar in 1987 op een proefschrift over ondernemerschap en medezeggenschap. Sinds 1987 is Goodijk senior-consultant/onderzoeker bij GITP. Daarnaast was hij van 1996-2000 (parttime) wetenschappelijk medewerker aan de Researchschool AWSB van de Universiteit Utrecht en sinds 2000 hoogleraar Interne arbeidsverhoudingen en corporate governance aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Goodijk is daarnaast lid van de Adviesraad van het Nationaal Register Commissarissen en Toezichthouders (sinds 2001), de Commissie Governance Zorginstellingen van de NVTZ (sinds 2003), de Raad van Advies van de Protestantse Theologische Universiteit (sinds 2007), de Raad van Toezicht van Stichting Saffier te Den Haag (sinds 2008), De Raad van Commissarissen van de Coöperatie Agrarische Bedrijfsverzorging Groningen (sinds 2009) en de IIRA Studygroup on Governance and Participation (sinds 1999).

Nieuws